Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ukinuo je rješenje Županijskog suda u Zadru o početku suđenja u odsutnosti Jovici Bursaću za ubojstvo koje je kao 20-godišnjak počinio 1994. godine na području tada okupiranog Gračaca. Prihvaćena je žalba braniteljice Tanje Budimir Gulan, koja je ukazala kako je sporno je li optuženi Bursać ujedno i državljanin Republike Kosovo, uslijed čega je činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

Bursać je 23. svibnja 1994. oko 23.30 sati automatskom puškom izrešetao poznanika Milorada Bokana. Nakon svađe u gostionici Bursać je otišao kući, uzeo ujakovu pušku i zapucao prema gostionici. Kada je Bokan pokušao pobjeći pogodio ga je s dva hica, uslijed čega je ovaj pao pored puta. Bursać je došao do njega i dok je ležao potrbuške ispalio mu osam hitaca u leđa. Zadarski sud je 2014. godine pokušao ustupio kazneni progon Republici Kosovo, ali je Ministarstvo pravosuđa predmet vratilo u Zadar jer nisu ispunjeni uvjeti za ustup kaznenog progona, budući da se radi državljaninu RH koji je kazneno djelo počinio u Hrvatskoj, a i radi se o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina.

- U konkretnom slučaju nije utvrđeno državljanstvo optuženika, odnosno ima li isti pored državljanstva Republike Srbije i Republike Hrvatske eventualno i državljanstvo Republike Kosovo, o čemu bi mogli ovisiti daljnji postupci vezani uz ustup progona ili eventualno izručenje optuženika sukladno odredbama Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Kosovo o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, presudio je Visoki kazneni sud.

- S obzirom da prvostupanjski sud nije postupio sukladno uputi Vrhovnog suda Republike Hrvatske te je navedena okolnost i dalje ostala neutvrđena, u ponovljenom postupku će radi pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja ponajprije utvrditi ima li optuženik državljanstvo Republike Kosovo, gdje mu je aktualno prebivalište, a zatim i postoji li eventualno mogućnost ustupa progona, odnosno izručenja, te nakon što utvrdi sve relevantne okolnosti odlučiti o suđenju u odsutnosti, navedeno je u presudi.

Inače, vijeće zadarskih sudaca kojim je predsjedala Enka Moković smatralo je da postoje osobito važni razlozi za suđenje u odsutnosti jer je kazneno djelo počinjeno 23. svibnja 1994., te prijeti nastup zastare kaznenog progona (23. svibnja 2024.). Bursać je zadnji put evidentiran 21. siječnja 2019. na GP Badovinci prilikom ulaska u Republiku Srbiju, ali od tada mu nema traga.