Učenici Osnovne škole „Petar Zoranić" Nin, PŠ Ninski Stanovi uz pratnju učiteljica Ive Maras i Martine Predovan, iskoristili su priliku i sukladno kurikulumu škole, posjetili tvornice Cromaris i Solani Nin.

Solana Nin smještena je u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva. Prostire se na površini od 55 hektara. Proizvodi sol na tradicionalni način. Ninska morska sol je neprerađena i kao takva bogata prirodnim materijalima.

Cromaris je nastao 2009. godine spajanjem pionira hrvatske i europske marikulture pa tradicija uzgoja mediteranske ribe traje više od 40 godina. Sjedište tvrtke nalazi se u Zadru kao i pogon za preradu ribe. Na mjestu staroga mrijestilišta u Ninu otvorenog 1981. godine otvoren je 2015. jedan od najsuvremenijih pogona u Europi za mrijest mediteranske ribe premium kvalitete.

Učenike se posebno dojmio bio-laboratorij u kojem su mogli promatrati jajašca riba i oku sitne „ nevidljive ribice". Bio je to jedan interesantan i iznimno poučan dan djeci i učiteljima.

Osnovna škola „Petar Zoranić" Nin se u proteklom razdoblju pridružila velikoj europskoj zajednici Erasmus + programa i dobila Erasmus akreditaciju i status eTwinning škole.