Na Radiju 057 danas je, posljednji put pred drugi krug izbora, gostovao kandidat za gradonačelnika koalicije Srcem za Zadar Marko Vučetić. Komentirao je događanja u kampanji, prozivkama iz protivničkog tabora te očekivanjima pred konačnu odluku u nedjelju.

- S ljudskog gledišta ne smijemo se promatrati kao tratinčice, da mislimo da smo previše osjetljivi. Ovo što sam doživio, iskusio, već je sto puta viđeno i mogu reći da su dosadni. Što se mene tiče, ja sam u izravnim sučeljavanjima nastojao biti nježan, bio sam na svega 2 posto kapaciteta. Ne smetaju mi ni prozivke da sam filozof, jer ja u politiku nisam ušao kao filozof, nego kao roditelj, i kao zabrinuti građanin koji zna da se iz novih snaga može roditi Zadar budućnosti. Moramo reanimirati ponosnu zadarsku prošlost.

Mnogo se pričalo o najavama kako bi nova vlast mijenjala gradske pročelnike i direktore gradskih poduzeća. Hoće li do toga doći postane li Vučetić gradonačelnik?

- U Zadru se trenutačno provodi jako prljava kampanja, mobilizacija i homogenizacija birača u kojoj sudjeluju ravnatelji, direktori, pročelnici, koordinatori za medije, koji za vrijeme radnog vremena šalju poruke neprimjerenog sadržaja, pa je jasno da takvi ne rade svoj posao. Uspjeh nečijih firmi neće se mjeriti mjerom HDZ-a, jer su po njoj svi uspješni. Mi imamo Nasade s dva milijuna kuna, ali i Čistoću u plusu 5 milijuna kuna, Obale i lučice 8 milijuna. Znači li to da dobro posluju? Ako vidimo da Obale i lučice niti vraćaju dobit niti investiraju niti pojeftinjuju kartu za građane, ja to ne smatram uspješnim. Svi će oni imati priliku raditi, ali neće raditi na mjestima na koja ih njihova mašta vodi.

Ja nisam došao da bih nastavio tradiciju, nego da mijenjamo stvari. Moramo odustati od matematike i jedne ili pet stvari, nego sve moramo napraviti ispočetka, s revizijom poslovanja, na način da javnost zna što je bilo do sada i što se radi. Čini mi se da su mnogi projekti preplaćeni, ali ako se meni to čini, ne znači da i jest tako. To treba netko stručan napraviti.

Koliko će se Vučetiću promijeniti privatni život postane li gradonačelnik?

- Nimalo. U obitelji nikad ne raspravljamo o politici i nitko od nas ne unosi svoj javni život u obitelj. Ako nam se privatni život mijenja pod pritiskom funkcija, onda imamo jako slab privatni život. Bi li bilo normalno da ženi pričam o aglomeraciji, što je malo kulturniji pojam za kanalizaciju? Gradonačelnik ne znači da je netko u stanju otetosti, kao što biti građanin ne znači biti u stanju posađenosti. Ovi iz struktura koje sad upravljaju gradom kažu da su oduvijek građani, da su generacijama tu, kao da se radi o botanici. Oni i jesu u botanici, i to tako što imaju fetiš ogoljavanja, pa kad vide zelenilo uzmu motorku i sve popilaju. Kad posade nešto malo dalmatinskog raslinja onda se ponašaju kao da su u prašumi, pogube se. Ja želim otvarati građanima javne prostore, parkove, nogostupe.

Kakva su očekivanja od nedjelje?

- Zadar je u prvom krugu izabrao promjenu. Ta mi je činjenica otvorila nove puteve kojima trebamo promišljati. Jasno mi je da svi koji su glasali za mene ne glasaju samo za mene, nego i jer preziru one druge. Zadar se nije odlučio da ja budem ushićen, tužan, iako su bili tužni ovi iz drugog stožera koji nisu u izbornoj noći mogli izaći do 22 sata. Mi ne biramo političare da bi im bilo ugodno, nego one koji će biti u stanju nešto s gradom napraviti, a s gradom uistinu treba nešto napraviti, oživjeti ga i reanimirati od pustih liječnika.

Ako izgubi?

- Ako izgubim ostat ću aktivan u politici kao gradski vijećnik, s političkim aktivizmom. Viđat ćemo se na ulicama, nećemo dopustiti da se naš politički glas svede na to da jedanput u tri mjeseca budemo na Gradskom vijeću. Borit ćemo se za parkove, plaže, trudit ćemo se da motorka ostane bez benzina.