Općinsko državno odvjetništvo u Zadru danas je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1980. i 1984.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine teškom krađom, kaznenog djela protiv javnog reda napadom na službenu osobu i kaznenog djela prijetnje.

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je od 27. veljače do 19. ožujka 2021. u Zadru, u namjeri da se domogne tuđih stvari, uporabom tjelesne snage i podesnog alata, u 26 navrata nasilno ulazio u obiteljske kuće, trgovine i poslovne prostore te uzimao novac i druge stvari, čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 26.000 kuna. Prvookrivljenika se tereti i da je 19. ožujka 2021. u svojoj obiteljskoj kući u Zadru, nakon što su policijski službenici na temelju naloga suca istrage počeli radnju pretrage doma, u cilju da onemogući provođenje te radnje, ozbiljno zaprijetio policijskim službenicima da će ih usmrtiti i da će cijelu kuću minirati te potom razbijao i bacao stvari po kući, zbog čega su prema njemu primijenjena sredstva prisile kako bi se mogla provesti započeta radnja.

Drugookrivljenicu se tereti da je 19. ožujka 2021. u svojoj obiteljskoj kući u Zadru, a u kojoj živi zajedno sa prvoookrivljenikom, nakon što su policijski službenici na temelju naloga suca istrage započeli radnju pretrage doma, ozbiljno zaprijetila policijskim službenicima da će ih usmrtiti te potom fizički napala policijske službenike.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.