S obzirom na brojne upite oko pojašnjenja uvođenja strožih mjera, Stožer civilne zaštite Zadarske županije pojasnio je kako je od nacionalnog Stožera zatražio samo uvođenje mjere zabrane posjete domovima za starije na području županije.

- Kako se posljednjih dana povećao broj osoba zaraženih koronavirusom na našem području i kako bi spriječili širenje bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 predložili smo donošenje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje naše županije koje obuhvaćaju zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja. 

Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnice, terase i sl.) dopušteni su uz obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski te uz pridržavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra, a izlazak izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi dopušten je iznimno samo korisnicima koji su preboljeli COVID-19 unutar 90 dana od početka bolesti i korisnicima kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva ili kada je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. 

Nužne epidemiološke mjere iz Odluke određuju se u trajanju do 18. travnja 2021. godine te se zadužuju stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio je PREPORUKU da se od ponedjeljka u višim razredima osnovne škole i srednjoj školi (osim završnih razreda), nastava odvija prema C modelu, a na ravnateljima škola je da donesu odluku o tome.

Nikakve druge mjere nismo tražili, pratimo epidemiološku sliku u našoj županiji, te ćemo, ukoliko bude potrebno reagirati na vrijeme i sa drugim mjerama. Nadamo se da će naši sugrađani kao i do sada biti odgovorni, da ćemo zajedno odgovornim ponašanjem zadržati još uvijek stabilno stanje u našoj županiji te da strože mjere neće biti potrebne, priopćili su iz Stožera.