Iako su se iz Ministarstva zdravstva danas pohvalili o nabavci 169 respiratora, vrijednosti 38 milijuna kuna, zadarska bolnica je prije nekoliko tjedana dobila četiri respiratora iz tog kontigenta.

Respiratori raspoređeni po bolnicama, kupljeni su preko zajedničke javne nabave Europske komisije od jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača medicinske opreme, GE HealthCare.

- Zadarska bolnica sad ima dovoljno respiratora, smatra ravnatelj dr. Željko Čulina, koji s obzirom na situaciju s korona epidemijom, radi reorganizaciju na dnevnoj bazi.

Bolnica je na vrijeme kupila i novi PCR uređaj koji ima neograničene mogućnosti testiranja, a ravnatelj se potrudio nabaviti kvalitetene testove po iznimno povoljnoj cijeni. Od svih odjela "uštipnut" je dio za kapecitete COVID odjela, ističe ravnatelj koji je svjestan da su u svemu tome ključni ljudi. On je tražio izvanredno zapošljavanje 30 medicinskih sestara, ali njih nema na tržištu, pa je uspio zaposliti samo njih 15.

Svaki COVID odjel treba najmanje pet liječnika i 15 medicinskih sestara. A svi se oni rotiraju, imaju vrijeme godišnjih odmora, izolacija - sve to im je plaćeno do lipe, ističe dr. Čulina. Ukupno je stotinu osoba dobilo posao na određeno zbog potrebe COVID odjela što je povećalo broj zaposlenih na više od 1 400 u zadarskoj bolnici.

Ionako mali mjesečni limit od 18.9 milijuna kuna koji je do sad pokrivao jedva plaće, sada je itekako nadmašen. - Za plaće i ostala davanja iz kolektivnog ugovora isplatili smo za prošli mjesec 20.5 milijuna kuna. Ne znam odakle ću isplatiti iduću plaću, kazat će dr. Čulina bez namjere da dramatizira.

To je rak - rana zadarske bolnice za koju još nitko nije dao lijeka.

- Nikad se ovo nije događalo, navodi ravnatelj Čulina koji vodi bolnicu racionalno i ekonomično koliko god može u odnosu financiranja HZZO-a i skupe zdravstvene usluge.

Drugi ništa manje značajan problem je nabavka lijekova. Nakon posljednje opomene veledrogerija, Bolnica može nabaviti samo one lijekove koje plati. Dokle će tako, znat će se kada bolnički pacijenti budu zakinuti za terapiju.

I koliko god hrvatskom ministru zdravstva korona epidemija i aplikacija za cijepljenje budu najvažnije karike zdravstvenog sustava, postoje i svi oni drugi, puno teži i brojniji pacijenti. Zadarska bolnica je fakturirala 21 milijuna kuna zdravstvenih usluga, HZZO ne pokriva niti plaće, a dugovi se gomilaju na računu.