Opća bolnica Zadar lani je katastrofalno poslovala. Svi napori ravnatelja Željka Čuline i njegovog pomoćnika Boška Katića da drže financije pod kontrolom, završile su s gubitkom od 40 milijuna kuna. Ne bi pomogao ni Čarobnjak iz Oza.

Iako je koronavirus napao zdravstvo i više nego se to vidjelo sa strane, bolnički sustav odavno je na respiratoru i traži mjere, sanaciju i reorganizaciju koju zagovara potpisnik završnog računa za 2020. godinu, Boško Katić, glavni čovjek financija zadarske bolnice.

Zadarska bolnica nije uspjela od HZZO-a naplatiti dvostruko veći iznos negoli godinu dana ranije - evidentirano je potraživanje od 13.3 milijuna kuna. Kulminirani manjak iznosi 111 milijuna kuna i veći je za 56 posto nego na početku 2020. godine, pa računski manjak za prošlu godinu iznosi 40 milijuna kuna. Iako se u Bolnici proteklih godina nastojalo smanjiti iznos dospjelih obaveza, on je lani naglo povećan s 48 na 75 milijuna kuna. O nedostatnom mjesečnom limitu za Opću bolnicu Zadar, suvišno je govoriti bez reforme bolničkog sustava u Hrvatskoj.

Između je bila korona: Bolnica je uprihodovala 5.7 milijuna kuna donacija, dobila 10.8 milijuna kuna od prodaje poliklinike na Kolovarama što je utrošeno u uređenje prostora za premještaj nekih bolničkih djelatnosti u Polikliniku.

Na račun Bolnice uplaćeno je 670 tisuća kuna od donacija općina i Sveučilišta koje je uplatilo 250 tisuća kuna. Milijun kuna dao je i Grad Zadar, ali nigdje ne nalazimo Zadarsku županiju u izvanrednom financiranju. Županija kao osnivač bolnice, samo je transmisija novca iz Države.

Međutim, prihodi od HZZO zbog smanjene količine zdravstvenih usluga u vrijeme kada je bolnica bila praktički zatvorena za ostale pacijente iznosi 30 milijuna kuna. O enormnom povećanju troškova na COVID odjelima, suvišno je trošiti brojke.

U studenom prošle godine primili su financijsku injekciju HZZO-a od 350 tisuća kuna kako ne bi bila ugrožena likvidnost i nabavka lijekova, a potom su u krvotok zadarske bolnice ubacili spasonosni lijek od 34 miljuna kuna.

Rashodi za zaposlene povećani su za 21 milijuna kuna. Uz 11 sudskih nagodbi koje su povećale ukupno taj izdatak, lani je isplaćeno 185 milijuna kuna za bruto plaće.

Najnoviji podatak iz Bolnice govori da ima 1424 zaposlenih - to je zadarska ustanova s rekordnim brojem zaposlenih koji koriste svoja stečena prava, pa makar i sudskim putem.