Kamen na šetnici uz uvalu Jazine, postavljen prije više od godinu dana, potamnio je i dobio  fleke, isto kao i kamena površina postavljena godinu dana ranije.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, svjestan tog problema, najavio je pranje nove kamene površine. To je napravio i godinu dana ranije kada se isto dogodilo na tek uređenom dijelu šetnice uz Jazine. Ravnatelj ŽLU smatra da je to prljavština kao posljedica uporabe šetnice. Prije dvije godine su mu iz Jadrankamena objasnili kako je potamnjela površina zbog asfaltiranja obližnjeg kolnika na Obali kralja Tomislava.

Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela, nam je i rekao kako kamen ima svoj period koji se može nazvati riganje, odnosno vrijeme kada kamen izbacuje svoju nečistoću (slično kao i drvo, op.a).

I dok su projektanti oni koji određuju vrstu kamena, konzervatori su ti koje smo pitali a što će biti s kamenom u procesu rekonstrukcije zadarske rive kao i Liburnske obale na dijelu koje je bilo trajektno pristanište pa do mosta.

- Mi planiramo iskoristiti dio postojećeg kamena s poteza koji će obuhvatiti rekonstrukciju Obale Petra Krešimira IV, dogradnje mula i obnove dijela Liburnske obale. Kakav će biti stari kamen i gdje ćemo ga moći iskoristiti s obzirom na količinu i metodologiju postavljanja (riva je iz vremena austrijske vlasti), to će se tek vidjeti. Bez obzira na iskustvo koje imamo u tom poslu, to ne možemo znati, a niti planirati njegovo vraćanje sve dok se ne završi razgradnja rive, ističe Miletić.

Naravno da su tehničke karakteristike kamena najvažnije, kao i kava odakle se on vadi. Za lokacije uz more koje su još podložne posolici, najveću otpornost ima dolit - vapnenački kamen, kazao je pročelnik Miletić. On podsjeća kako više nema lavdarskog kamena kojim je opločan veći dio povijesne jezgre, te da se dobrim pokazao istarski kamen. On je korišten u novim projektima uređenja javnih površina. Miletić dodaje i kako se postojanim pokazao i kamen postavljen na dijelu rive gdje su Morske orgulje i Pozdrav suncu.

A evo kako izgleda kamen lani postavljen uz šetnicu Jazina i kamen na zapadnoj obali u Splitu koja je uređena prije 10-ak godina.