Grad Zadar morat će obrtu Marta iz Sukošana, koji je imao u koncesiji prijevoz turističkim vlakićem od Branimira do Dikla, platiti odštetu od 50.000 kuna zbog radova u 2017. godini. Kako je navedeno u presudi, obrt je Gradu Zadru platio propisanu zakupninu od 275.000 kuna, ali nije mogao nesmetano voziti na navedenoj relaciji, zbog čega je i zarada na kraju bila manja od očekivane. Tvrdnju Grada kako je vlakić mogao neometano prometovati ulicama na koje je promet preusmjeren sud nije uvažio.

"Marta" je 3. travnja 2017. s Gradom Zadrom sklopila Ugovor o zakupu javne površine za prometovanje turističkog vlakića na razdoblje od 3 godine, u razdoblju od Uskrsa do 31. listopada 2017. te za 2018. i 2019. godinu, na relaciji Obala kneza Branimira - Ulica Stjepana Radića - Ulica Josipa Jurja Strossmayera - Oko Vrulja - Ulica Miroslava Krleže - Put Dikla - Ulica Antuna Gustava Matoša - Obala kneza Trpimira - Oko Vrulja - Ulica Ivana Mažuranića - Obala kneza Branimira.

Početkom listopada 2017. Grad je započeo s rekonstrukcijom ceste od raskrižja Mažuranićeve i Strossmayerove ulice i zbog navedene rekonstrukcije turistički vlakić nije mogao prometovati. Grad je Sukošance o navedenim radovima obavijestio dan prije početka radova, 2. listopada 2017. i obrtu nije ostalo dovoljno vremena za organizirati prometovanje vlakića drugom trasom. Naime, za takvo što prijevoznik kao zakupodavac treba ishoditi dozvole nadležnih tijela. Grad nije predložio drugu trasu, a obrt ju nije mogao samoinicijativno promijeniti jer bi, kako je posvjedočio i vozač, nastao prometni čep gdje god da skrene.

Budući da je ugovor sklopljen na tri godine, a zakup traje šest mjeseci, javnu razvidno je kako je mjesečna zakupnina cca 50.000 kuna, pa budući da turistički vlakić nije mogao prometovati od 3. listopada 2017. do 31. listopada 2017., krivnjom Grada, obrt je zatražio i dobio spomenutih 50.000 kuna.

Inače, Grad Zadar ove godine nije raspisao novu koncesiju zbog očekivanog povećanja opsega radova na gradskim prometnicama u sklopu projekta aglomeracije.