ZADAR - Zadar će se kandidirati za titulu Europskog grada sporta 2021. godine, zaključeno je je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, nakon što je predlagateljica, pročelnica Dina Bušić, na pitanja oporbenih vijećnika otkrila da će to koštati 120 tisuća kuna.

- To ste trebali odmah reći, pa ne bi bilo ovolike rasprave, prigovorio joj je Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća. Pročelnica se pozvala na pristojnost kojom nije htjela upadati u raspravu. Ta odluka uopće i nije trebala ići na Gradsko vijeće, kao što svojedobno vijećnici nisu odlučivali o tome da će se Zadar ipak natjecati za Europsku prijestolnicu kulture, što je ipak imalo težinu i mogućnost da gradske vlasti pokažu viziju i poduzetničke sposobnosti.

Što nosi nova titula koju će prema tvrdnji SDP-ovog vijećnika Erola Gašija, Zadar sigurno dobiti? Vijećnici su se u raspravi o tome vraćali na stare teme o stanju zadarskih sportskih klubova i odnosa prema pojedincima do onog je li ili nije Zadar grad sporta od vremena KK Zadar u Jazinama pa do usporedbe s troškovima za koncert Rite Ore.

U obranu se javio gradonačelnik Branko Dukić.

- Svako malo netko izblamira određene ljude koji to rade. Ne možemo se uspoređivati s Barcelonom. I tu je gostovala Rita Ora i zaradila. Ovdje je manje zaradila. Ali nama bliski grad potrošio je dva milijuna kuna. Nitko nije rekao ni "a", to se uopće nije spominjalo, kazao je Dukić, koji nije želio spomenuti da je to Split i njegov stranački kolega Andro Krstulović Opara, koji je za Dan Grada u okviru svojih ovlasti sklopio ugovor od 2,5 milijuna kuna za koncert škotske rock grupe "Simple Minds" na Žnjanu, kojeg je upropastila kiša.

Titula Europskog grada sporta također bi trebala donijeti turističke i ostale benefite, odnosno biti poticajna za građane da se rekreativno bave sportom kao što je to u Antwerpenu povećano za 10 posto, navela je pročelnica Bušić kao i podatak da je Torino s tom titulom organizirao tisuću sportskih događaja.