ZADAR - Je li mogao prvi (tradicionalno jesenski) rebalans proračuna uoči nove košarkaške sezone proći bez KK Zadar? Naravno da nije. Uz već ranijih pet milijuna kuna, kroz kapitalne pomoći klubu je namijenjeno još 2.5 milijuna kuna iz gradske blagajne.

U predloženom rebalansu proračuna nije izostavljen niti Nogometni klub Zadar. Njemu je Grad Zadar suvlasnik 41 posto, a sponzorskim ugovorom uz već odobrenih 800 tisuća kuna, dobit će još iz Gradskog proračuna 1.250.000 kuna. Vlasnička struktura NK Zadar na svim sjednicama Gradskog vijeće bila je sporna. Kada je trebalo uzmicati onda vlasništvo Grada Zadra još nije prošlo pretvorbu kod Ministarstva sporta, a kada se novac odobrava - onda je po najnovije informaciji iz gradske uprave, Grad vlasnik 41 posto. Iako nisu većinski,  to im daje za pravo da na čelo Nadzornog odbora postave ponovno svog čovjeka - Marija Paleku (u sudskom registru, predsjednik NO i dalje je Radovan Dunatov, a član optuženi Jakov Surać).

Prvi put čujemo da je Grad Zadar stalnom korisniku gradskog proračuna postao sponzor.

Sve je postalo moguće. Pa tako i povećanje iznosa za sport od 4.4 milijuna kuna. U tom dokumentu se navodi kako povećanje od 1.250 000 kuna za NK Zadar su usluge promidžbe i informiranja. Dakle status jednog i drugog sportskog dioničkog društva u odnosu na Grad Zadar od ove je godine bitno različit. Objasnit će to valjda vijećnicima pročelnik za sport Radovan Dunatov, kojem je ovo posljednji rebalans u dva desetljeća dugoj karijeri čelnog čovjeka zadarskog sporta i kulture. Kada već u prijedlogu povećanja kapitalnih pomoći trgovačkim društvima i javnom sektoru za 2.5 milijuna kuna. Do sada je to bilo pet milijuna kuna.

Dio tog novca namijenjen je SC Višnjik. Ali samo 950 tisuća kuna, za koliko zna pročelnik za financije Ivan Mijolović. To je polovica iznosa za uređenju sportskog vrtića, dok će drugu polovicu iznosa osigurati resorno ministarstvo, doznajemo od pročelnika koji će braniti prvi rebalans gradskih financija na sjednici u četvrtak. Kome će se iz gradske blagajne  uplatiti još 1.5 milijun kuna? Miriše nam na ugovornu obavezu Zadra prema Hrvatskom teniskom savezu i Davis cupu koji u Zadru završava svoje postojanje.

Na račun SC Višnjik ide i 3.5 milijuna kuna kapitalne pomoći.