Pomorac iz Vrsi Marko Tkalčec kao 1. časnik palube plovi na jednom od najvećih putničkih brodova današnjice "Norwegian Bliss", otkrio je Vladimir Šetka, ujrednik Pomorske večeri iz zadarskog centra HRT-a .

On je Marka "uhvatio" na plovidbi od Los Angelesa prema Aljasci, gdje će ovo proljeće i ljeto krstariti najnoviji brod u floti Norwegian Crise Linea.

- Brod je najnoviji i izišao je prije nekoliko dana. Čudo tehnologije i izgrađen po najvišim ekološkim standardima. Ima 20 paluba, 333 metra dužine i 80 000 konjskih snaga. Na brodu je 1700 članova posade i 5000 putnika, što je ukupno nešto manje od 7000 osoba. Homeport će nam biti Seattle i ovo ljeto ćemo provesti na Aljasci. Nekidan smo prošli kroz Panamski kanal kao najveci putnički brod koji je prošao tim kanalom. A osjećam istodobno ponos ali i veliku odgovornost biti odgovoran na ovakvom brodu, kratko je ispričao Marko poslavši i nekoliko dojmljivih fotografija plovećeg grada. Zadarski pomorac izrazio je želju jednom s plovećim ljepotanom uploviti i u neku od hrvatskih luka, naravno, najradije u zadarsku Gaženicu.

 

Gradnja broda počela je u listopadu 2016. godine u njemačkom brodogradilištu Meyer Werft u Papenburgu, a brod je vlasniku isporučen potkraj travnja ove godine. Jedini je cruiser na svijetu koji ima i F1-carting stazu.