U petak, 21. srpnja 2017. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, pod okriljem tvrđave Mirabela, u svečanoj završnici ženskih klapa na programu Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma najboljih ženskih klapa.

Omiški Trg bio je popunjen do zadnjeg mjesta, a za one koji nisu imali sreće da pribave ulaznice za najtraženije večeri festivala, prijenos na video zidu bio je organiziran na nasipu Toreta, u Parku hrvatskih branitelja, u sklopu Omiš Summer Treat Festivala kao i na Trgu Dr. Franje Tuđmana (Ispod žižule).

Popularno nazvan klapski Olimp, Festival dalmatinskih klapa Omiš kao najznačajniji i najzahtjevniji klapski festival, ove je godine po prvi put dobio dvije večeri u izravnom prijenosu na HRT-u, žensko i muško finale. Tako je žensko klapsko pjevanje dobilo zasluženi ravnopravni status u odnosu na muško.

Na završnoj večeri nastupilo je deset klapa: PERUŽINI - Pag, VENTULA - Split, SALONA - Solin, KARMEL - Turanj, KURJOŽE - Podstrana, ORŠULICE - Vodice, ĆAKULONE - Zagreb, ANKORA - Podstrana, ORCA - Split i TERANKE - Pula.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo niti malo lak posao: Mirko Barišić, mo. Mojmir Čačija, Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević, dr. Marko Rogošić, dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić dodijelilo je zlatni štit klapi Orca iz Splita, koja je imala jednaki ukupan broj bodova kao drugoplasirana klapa Teranke iz Pule, ali je više članova žirija bolje ocijenilo klapu Orca. Klapa Orca ujedno je osvojila drugu nagradu publike.

Treće mjesto stručno ocjenjivačkog suda dobila je klapa Ankora iz Podstrane, kojoj je ujedno pripao i Zlatni Leut, prva nagrada publike. Treće mjesto po glasovima publike zaslužila je klapa Oršulice iz Vodica.

Finale ženskih klapa uvod je u još jednu zanimljivu festivalsku večer, završnu večer muških klapa, koja će se na istoj lokaciji održati večeras s početkom u 21 h.