ZAGREB - Zagrebačka banka priopćila je kako je u konzultaciji s Vladom donijela odluku o odgodi povećanja kamatnih stopa na kredite građanima.

Iz Zagrebačke banke su pritom najavili da će pomno pratiti daljnji razvoj na međunarodnim i hrvatskom financijskom tržištu, te će prema razvoju situacije odgovarajuće usklađivati kamatne stope, o čemu će pravovremeno izvijestiti svoje klijente i javnost.

Banke trebaju biti odgovorne u kreiranju svoje kreditne i kamatne politike, ne može se reći da financijski rezultati banaka u Hrvatskoj u ovoj godini nisu takvi da one ne bi mogle iznaći rezerve za pokriće rizika nepovoljnih kretanja na financijskim tržištima, a ne da ga prevaljuju na građane, objašnjavaju iz Vlade današnje priopćenje Zagrebačke banke.

U Vladi su potvrdili da je premijer Ivo Sanader nakon jučerašnje najave Zagrebačke banke da će povisiti kamatne stope na već postojeće kredite građanima, od 0,5 do gotovo dva postotna boda, sinoć i jutros razgovarao s čelništvom Zagrebačke banke.

Izvori bliski Vladi pritom ističu da premijer nije ulazio, niti je imao bilo kakvu namjeru miješati se u poslovnu politiku te banke kao ni u monetarnu politiku koja i nije u nadležnosti Vlade, nego Hrvatske narodne banke.

Riječ je o pitanjima vezanim za životni standard građana, jer porast kamata za građane znači i rast rata kredita i po nekoliko stotina kuna, a s obzirom da je u većem broju riječ o mlađim građanima i onima s nižim primanjima, to je veliki udar na njihov standard, objašnjavaju u Banskim dvorima.

Vlada je i ranije preporučala bankama da rizike nepovoljnih kretanja na financijskim tržištima ne prevaljuju na građane, ponavljaju u Vladi i dodaju kako za sada u Hrvatskoj, a i vani, čak i uz niže kamate, ima dovoljno novca.