Sporo, kasno, ali sigurno, približava se vrijeme nižih temperatura koje nagovještavaju dolazak zime i sezonu zimskih putovanja. Oni koji si to financijski mogu priuštiti te odvojiti slobodnog vremena, već mogu rezervirati svoje božićne i novogodišnje aranžmane. Bilo da se radi o aktivnoj vrsti odmora, ili o šetnjama snježnim gradskim ulicama, i ove godine, svatko može po svom ukusu pronaći putovanje u nekoj od putničkih agencija u Hrvatskoj.

Iz zadarske putničke agencije Terra saznajemo da se destinacije već rezerviraju, a kao i svake zime, naglasak se stavlja na skijališta. Tradicionalno popularne destinacije u našem kutku svijeta su Alpe. Terra organizira putovanja na skijališta u Sloveniji (Kranjska Gora i Bohinj), Austriji (Nassfeld, Kitzbuhel i Innerkrems) te Italiji (Kronplatz i Cortina d' Ampezzo).

Što se tiče cijena, tu je spektar ponude jednako širok. Ovisno o tome hoćete li odabrati apartmanski smještaj, hotel sa tri ili pet zvjezdica, cijene se kreću od 1500 do 15 000,00 kuna po osobi za sedam dana odmora.

Novo popularno odredište za skijanje je Crna gora. Najpoznatiji planinski vrhovi su Maglica, Volujka i Bioca na zapadu te Prokletija na istoku kojeg krase prekrasni kanjoni Pive, Komarice, Susice, Morace i Tare sa 35 veličanstvenih jezera. Adriatica.net je ove godine u svoju ponudu uvrstila skijalište Kolašin, šarmantni planinski gradić s 4500 stanovnika, smješten na 980 m nadmorske visine, koji nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore, 75 km od Podgorice. Za aranžman trebate izdvojiti od 1000-1200 eura.

Za neodlučne isto ima lijeka. Generalturist u svojoj ponudi nudi tzv. Ski Safari. Radi se o organiziranom tjednom programu ski safarija po najpoznatijim skijalištima talijanske regije Trentino. Skijajte na stazama Madonne di Campiglio, Marilleve, Folgaride, Passo del Tonale i ski regije Peio u Nacionalnom parku Stelvio, uz pratnju alpskog vodiča koji je ujedno i učitelj skijanja.

Za one koji nisu tipovi za aktivan odmor, koje živciraju vlažna skijališta i ne vole debela skijaška odjela, advent u nekom od europskih glavnih gradova je sigurna opcija. Brojne agencije organiziraju trodnevna putovanja autobusom u Beč i Salzburg za pristupačne cijene od otprilike 700 do 1000 kuna.

Naravno, uvijek možete dići ruke od europskih zimskih temperatura, spakirati kratke rukave i put Egipta. U tu svrhu preporučamo da bacite oko na last minute ponude Adriatice.net.

Ako već niste počeli štedjeti za vaše zimsko putovanje, ni sad nije kasno. Duga je zima. Ako vam pak to nije ni u dalekim planovima, opustite se, uživajte u vlastitom mjestu stanovanja i dozvolite da svijet dođe k vama. Pred vratima se fešte, pa servirajte malo stranih jela i pića na vaš stol. Čisto promjene radi.