VRANA - Han Jusufa Maškovića u Vrani najzapadnija je islamska svjetovna spomenička građevina u Europi, a njegovom cjelovitom obnovom i revitalizacijom, procijenjenom na 1,7 milijuna eura, han bi postao ono zbog čega je počela njegova gradnja davne 1644. godine - svratište i konačište u obliku ekskluzivnog kulturnopovijesnog spomenika.

Koncept obnove razrađen u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture kandidiran je za Regionalni program oživljavanja arhitektonskog i arheološkog nasljeđa koji provodi i financira Europska komisija.

Plan obnove i oživljavanja turskog hana u Vrani toliko im se svidio da je čak izrađena i izvedbena studija, ali sa dalje od toga za sada nije išlo. Obnova hana prvorazredna je šansa zapuštenog područja da zaigra na kartu turizma i promijeni svoju sudbinu zabačenog i beznačajnog poljoprivrednog područja bez izglednije budućnosti. Misteriozni han, koji je počeo graditi Vranjanin Mašković u svojoj kratkoj karijeri, u tom bi projektu trebao postati ono što nije uspio Park prirode Vransko jezero - generator razvoja turizma i poduzetništva.

U obnovljenom zdanju koje i sada, u ruševnom stanju, plijeni pozornost slučajnih prolaznika i turista bilo bi mjesta za urede Parka prirode Vransko jezero, turistički info punkt za cijelu regiju, ali i baza arheologa.

Uz to, han bi imao restoran i suvremeni "konak" za turiste i posjetitelje kojima bi se služila i prezentirala gastrotrpeza toga kraja i poljoprivredni proizvodi vranskoga bazena. U hanu bi se tako konačno noćilo, spavalo i jelo, što je bila davna vizionarska zamisao Jusufa Maškovića.