Danas je u Kneževoj palači predstavljena ljetna izložba u organizaciji Narodnog muzeja pod nazivom Zadar does Banksy. Radi se o ljetnoj, komercijalnoj izložbi koja je namijenjena ponajviše turistima s pojedinačnom cijenom od 12 eura u paketu sa Šest salonskih priča i trajanju od 1. lipnja do 8. listopada.

Kustos je kao i lani kada je u pitanju bila izložba Picassove keramike kolekcionar David Rjazancev s adresom u Sloveniji.

Banksy je pseudonim engleskog umjetnika koji svojim djelima provocira kao što je to bilo s najpoznatijom Djevojčica s balonom, koja je aukciji u Londonu prodana za 1,4 milijuna dolara.

Ljetnu izložbu predstavila je Lorena Peroš voditeljica Kneževe palače

Banksy spada u najpoznatije nepoznate aktere tzv. ulične umjetnosti, aktivist u urbanom prostoru o kojem se tek zna da je iz Bristiola. A fama o njegovoj anonimnosti ga je dovela u vrh utjecajnih svjetskiih umjetnika. On je lani izradio 50 sitotisaka koje je trebao prodati za pomoć Ukrajini.

Benksya je nemoguće dobiti da sam organizira izložbu, a zbog autorskih prava 90 posto izložbi njegovog rada nemaju ono što je on napravio te se izlaže digitalne postere. Izložba u Zadru koncipirana je iz pet kolekcija, tvrdi David Rjazancev autor Zadar does Banksy. On je novinare proveo kroz izložbeni postav koji završava s Andy Warholovom Marilyn Monroe u 10-ak izvedbi.

Warhol je Bankyju bio veliki uzor, pojasnio je kustos izložbe na pitanje zbog čega je opet izložno najpoznatije djelo Warhola. Sam Banksy napravio je na sličan način Kate Moss koja se može vidjet na zadarskoj izložbi.  Set slika Kate Moss prodan je za 65.700 dolara također na londonskoj aukciji.

U sklopu izložbe bit će priređen zadarski dodatak temi ulične umjetnosti nakon provedenog natječaja, najavila je Lorena Peroš, voditeljica Kneževe palače. Priprema se i festival ulične umjetnosti u dvorištu gimnazija kada će se predstaviti zadarska grafiterska i plesna scena.