Na natječaj kojeg je Upravno vijeće Arheološkog muzeja Zadar raspisalo za ravnateljsko mjesto stigla je i otvorena samo jedna prijava.

S obzirom da se radi o državnoj ustanovi u kulturi, prema najnovijim izmjenama zakonu, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek je ta koja može imenovati ravnateljicu na mandat od četiri godine.

Neslužbeno smo doznali kako kandidatkinja Morana Vuković ima sve uvjete za ravnateljsko mjesto. Ona je viša kustosica u Arheološkom muzeju a područje njezinog interesa je prapovijest.

Prije dvije godine, Morana Vuković je odlukom Gradonačelnika imenovana za člana novog saziva Kulturnog vijeća Grada Zadra, zadužena za resor zaštite i obnove kulturne baštine. Ona je i predsjednica Planinarskog društva Paklenica.

Nema sumnje da će ona biti i nova ravnateljica Arheološkog muzeja po istaku mandata još uvijek aktualnom ravnatelju dr. sci, Jakovu Vučiću kojem drugi mandat završava 5. srpnja.

 On se nije želio ponovno javiti, smatrajući da su dva mandata sasvim dovoljna za ravnateljske obaveze uz struku. S obzirom da ta najstarija muzejska ustanova u Zadru ima dosta kvalitetnih kadrova, očekivalo se i veće zanimanje za ravnateljsko mjesto.