Kugina kuća, povjestica Augusta Šenoe, u Kazalište lutaka Zadar bit će u petak premijerno izvedena bez jedne riječi glumaca koje je u svom kazališnom projektu angažirao dokazanog redatelja Ivana Planinića.

On je u autorskom timu s potpisnikom glazbe Nikšom Marinovićem, zvuka kojeg je oblikovao Luka Gamulin te Majom Marjančić koja je kreirala scenski pokret i asistentica je režije, gotovo četiri mjeseca radio na predstavi.

Glumci Kazališta lutaka, Dominik Karakašić Lino Brozić i Ana Cmrečnjak doživljavaju je kao zajedničku predstavu. Jer oni su ti koji su morali provesti ideje redatelja i dati odgovor na neverbalni teatar sa svojim utkama. U tom procesu u kojem je prvo stvorena glzab za njih je to teskt, kazao je Lino Brozić.

Zadarskim lutkarima to nije prvi put da glume u predstavama bez teksta. Ali je zato Ani Crrečnjak prvi put da cjelovito igra u novoj predstavi, istaknula je ravnateljica Iris Pavić Tumpa.

- Cijeli narativ ispričat će se uz pomoć drugih scenskih znakova kao što su glazba, predmeti, mizanscen, pokreti... Bez da ispričamo cijelu priču, koja i nije jednostavna za ispričati, što je bio poseban izazov, istaknuo je redatelj Planinić u najavi tog zajedničkog rizika. Ali on kao i glumci vjeruju u odličan ishod Kugine kuće i pozivaju publiku da se sama u to uvjeri.

Radili smo bez bojazni što ova priča nema sretan završetak, ustvrdio je redatelj na što je gumica Ana Cmrečnjak izrazila uvjerenje kako svaka priča ima dvije strane pa će tako za nekoga biti sretan kraj. Dominik Karakašić podsjeća kako je to teatar objekta (predmeta) ali kako su oni napravili odličan posao.
Zadarskim lutkarima to nije prvi put da glume u predstavama bez teksta. Ali je zato Ani Crrečnjak prvi put da cjelovito igra u novoj predstavi, istaknula je ravnateljica Iris Pavić Tumpa.

Prvi put u kazalištu lutaka režira Ivan Planinić i to predstavu koja nije isključivo za djecu već i za odraslu publiku. Namijenjena je za 12 plus, najavila je ravnateljica Kazališta lutaka. Nadam se da će ova predstava to promijeniti i da će se tijekom narednih godina starija publika naučiti dolaziti u Kazalište lutaka bez predrasuda, kazao je Brozić koji je imao upečatljivu ulogu bez govora kao Petar Pan.

Kazalište lutaka Zadar u svojoj 70. godini postojanja bit će upamćeno što je angažiralo i dvojicu avangardnih i talentiranih redatelja: uz Planinića, to je bio Robert Bošković koji je napravio spektakl od Petra pana.