Kazališno vijeće HNK Zadar poništilo je natječaj za ravnateljsko mjesto nakon što je na našem portalu ukazano kako rok prijave od 8 dana nije u skladu sa Statutom koji se radi na temelju zakona o kazalištima.

Potvrdio je to prof dr. Živko Nižić, predsjednik Kazališnog vijeća koje je prošlog četvrtka donijelo odluku o poništenju natječaja zbog tog razloga. Također je donesena odluka o objavi novog natječaja, što je, prema riječima dr. Nižića, u postupku provođenja.

Krajem 2018. godine, točnije 12.12., objavljen je natječaj za ravnatelja HNK na kojem je rok prijave bio osam, a ne 30 dana. Predsjednika Kazališnog vijeća nije iznenadila ta činjenica iz koje bi pravno proizašlo da je taj natječaj također bio nezakonit zbog te, kako je prof. Nižić,  pogreške. No, tada to nitko nije uvidio, a kamoli javno objavio da je prema nezakonito provedenom natječaju izabran stari - novi ravnatelj Renato Švorinić.

Kada smo pitali prof. Nižića zna li da je prošli natječaj također imao nestatutarni rok prijave, predsjednik Kazališnog vijeća je rekao da se toga ne sjeća.

- Vjerojatno smo sada preslikali taj natječaj, kazao je predsjednik Kazališnog vijeća za isti rok od osam dana u aktualnom, sada već poništenom natječaju.

- Kazališno vijeće je formalno odgovorno za pogrešku u ovom aktualnom natječaju. Žao mi je što nitko od mlađih članova Kazališnog vijeća nije imao refleks na to. Pravila treba poštovati i mi smo se trebali informirati, kazao je prof. Nižić uz kojeg su u Vijeću još Jasna Ančić, Žana Bumber, Marjana Bakmaz te John Čolak.

HNK Zadar tehnički provodi i potpisuje natječaj kojeg je raspisalo Kazališno vijeće. Namjerno ili nenamjerno, dva su natječaja za mjesto ravnatelja objavljena s rok prijave od osam dana. Prije toga je bio natječaj za ravnateljsko mjesto na kojem je rok prijave bio 30 dana. Upravo taj rok u kojem kandidatkinja Maja Šimić nije podnijela svoju prijavu bio je razlog za eliminiranje iz natječajne procedure. Kad to nije prošlo onda ju je Kazlišno vij eće, gotovo istog sastava, izbacilo iz igre zbog drugog uvjeta kojeg po njima nije imala. Maja Šimić je na to reagirala priopćenjem za javnost. Ona se javila i na aktualni natječaj uz Nebojšu Gunjevića.

Predsjedniku Kazališnog vijeća, dr. Nižiću je žao što za to mjesto nema više kandidata.
A tko bi poželio voditi kazalište u gradu u kojem je sve pod političkom kontrolom i gdje gradske vlasti nemaju namjeru išta mijenjati u odnosu prema kazalištu.