Arheološki muzej prvi je najavio svoj program za Noć muzeja koji ove godine ima naslov Muzeji su važni.

Osim niza izložbi, U Arheološkom muzeju priredili su atraktivan programa u kojem posjetitelji mogu sudjelovati ako imaju neku staru arheološku priču, žele ispisati brodsku konstrukciju na 3D pisaču i izraditi brod koji se šije ili možda sagraditi muzej po svojoj mjeri. Posjetitelji koji podijele s svoje utiske o tome zašto su im muzeji važni mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti repliku naušnice iz Visočana - hit suvenir Arheološkog muzeja.
+
Organiziran je besplatan prijevoz autobusom u Nin gdje će obići arheološki lokalitete i sudjelovati u programu Muzeja ninskih starina . Na putovanje se kreće, uz pratnju kustosa Muzeja Vladimira Kusika, s nekadašnjeg autobusnog kolodvora na Poluotoku (Liburnska obala) u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21. sat Iz Arheološkog muzeja pozivaju zainteresirane građane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 - 613.

Muzeji su važni! Da, ali samo ako ste i vi s nama, pozvali su iz Arheološkog muzeja.

Noć muzeja održava se u petak s početkom u 18 sati.


IZLOŽBA 18.00 - 01.00
Deset od sto devedeset
Riječ je o retrospektivnoj izložbi postavljenoj 2022. godine povodom obilježavanja 190. rođendana Arheološkoga muzeja Zadar. Izložba donosi izbor programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima Arheološkoga muzeja Zadar unutar posljednjeg desetogodišnjeg razdoblja, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi djelatnici Muzeja.

IZLOŽBA 18.00 - 01.00
Virtualnih Deset od sto devedeset
Posjetiteljima Noći muzeja retrospektivnu izložbu Deset od sto devedeset predstavit ćemo i u virtualnom obliku. Ova izložba, kroz izbor digitalnih programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima, ne daje samo presjek rada nego pruža i uvid u primjenu suvremenih tehnologija u AMZd tijekom posljednjeg desetljeća.

IZLOŽBA 18.00 - 01.00
Kud plovi ovaj brod? / Miona Miliša, Filip Rogošić i Irena Radić Rossi
Arheološki predmeti prezentirani na izložbi pronađeni su na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje na kojem je otkrivena i olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. st. pr. Kr. Na nalazištu je pronađeno oko 130 amfora i pedesetak vrčeva. Restaurirana keramika prezentirana je na izložbi zajedno s videomaterijalima i fotomaterijalima s podvodnih istraživanja lokaliteta kao cjelovita priča.

MUZEJSKA AKCIJA 18.00 - 01.00
Ispričajte nam priču / Martina Rajzl, Robert Maršić, Dušanka Romanović, Dino Taras, Majda Dadić, Vladimir Kusik, Slavko Šarčević i Jelena Vekić Bašić
U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata - vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Zadru iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

RADIONICA 18.00 - 00.00
Muzej po mjeri djeteta / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić
Prije tri godine izradili smo stalni postav. Ove godine imamo priliku izgraditi muzej. Sami se ne usudimo upustiti u tako zahtjevan projekt, stoga vas pozivamo da nam se pridružite. Materijale, alate, boje imamo. S veseljem očekujemo prijedloge kako bi muzej mogao izgledati i što bi sve trebao sadržavati da bi bio po mjeri djeteta.

PREZENTACIJA 18.00 - 01.00
Digitalna građa Muzeja putem ispisa na 3D pisaču / Dino Taras
U suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar upoznajemo javnost s artefaktima koji su najčešće u muzejskim vitrinama prezentirani putem manjih, ispisanih modela. Također, posjetitelji će imati priliku vidjeti što sve arheolozi iskopaju na morskom dnu i kako izgledaju ostatci brodske konstrukcije na lokalitetima u Zatonu i na Pagu (Uvala sv. Nikole) nakon što se ukloni sediment pod kojim su nađeni.

NAGRADNA IGRA 18.00 - 01.00
Zašto su vam muzeji važni? / Odjel za marketing i odnose s javnošću
Sudjelujte u nagradnoj igri i osvojite najpopularnije naušnice! Dođite u Muzej, napišite zašto su vam muzeji važni, a najbolji (najsadržajniji, najkreativniji) osvrt objavit ćemo na našim društvenim mrežama i nagraditi replikom naušnica iz Visočana.

 

MUZEJ NINSKIH STARINA AMZd
Trg Kraljevac 8, Nin

STRUČNO VODSTVO 18.00 - 21.00
Noćna pustolovina u Ninu / Vladimir Kusik
Pridružite nam se u noćnom obilasku arheoloških znamenitosti Nina od prapovijesti do novog vijeka. Kroz vodstvo po Muzeju ninskih starina AMZd i arheološkim lokalitetima u Ninu, upoznat ćemo vas sa životom u važnom naselju Liburna, rimskom gradu Enoni i jednom od središta srednjovjekovne hrvatske države.
Arheološki muzej Zadar za tu je priliku organizirao besplatan prijevoz autobusom u Nin. Na putovanje se kreće, uz pratnju kustosa Muzeja Vladimira Kusika, sa starog autobusnog kolodvora na zadarskom poluotoku u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21.00. Molimo sve zainteresirane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 - 613.

IZLOŽBA 18.00 - 23.00
Religije kamenog doba / Natalija Čondić i Ivor Karavanić
Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor. Svrha je izložbe traganje za prapočetcima religioznog načina mišljenja, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije.

MUZEJSKA AKCIJA 18.00 - 23.00
Ispričajte nam priču / Martina Rajzl, Robert Maršić, Dušanka Romanović, Dino Taras, Majda Dadić, Vladimir Kusik, Slavko Šarčević i Jelena Vekić Bašić
U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata - vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Ninu iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

IGRAONICA 18.00 - 23.00
Serilija - liburnski brod / Dušanka Romanović, Nikola Budimir i Jelena Vekić Bašić
Da postoje različite vrste brodova - znamo. Ali znamo li da postoje brodovi koji se mogu sašiti? Prvi takav brod pronađen je u Zatonu šezdesetih godina 20. st., a njegova djelomična rekonstrukcija izložena je u Muzeju ninskih starina AMZd. Upravo jednom takvom šivanom brodu - seriliji - posvećena je ova igraonica. Pridružite nam se i napravite i vi svoj prvi šivani brod!