Zadarsko kazalište ima predstavu za pohvaliti se hrvatskom glumištu.

U HNK Zadar sinoć je premijerno izveden klasik na suvremeni način - Umišljeni bolesnik, poznato djelo francuskog komediografa Molièrea u režiji Vinka Radovčića.

Iako je povod 400 godina od rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea, Radovčić je duboko zaronio u život i stvaranje pisca koji mu je bio veliko otkriće. Činjenicu da je Molière umro prilikom izvedbe svog posljednjeg djela, komedije Umišljeni bolesnik, 17. veljače 1673. u kojoj je igrao lik Argana, redatelj zadarske izvedbe itekako je iskoristio za kraj predstave.

On je iznenadio premijernu publiku pa neka tako ostane za sve oni koji će večeras i nadalje gledati Umišljenog bolesnika, prvu premijeru sezone HNK Zadar.

         Elodie Paleka debitirala je u velikom kazalištu

Naslovnu ulogu Argana više nego sjajno odigrao je Alen Liverić. On kao „umišljeni bolesnik" pokazao je u svojim 50-ima gipkost čigre kad je u jednoj sceni izveo glumački ukomponiran kolut. Pravi hipohondar današnjeg doba.

Publika je imala što vidjeti i čuti: od raskošnih kostima Anite Gorete, scenografije Luke Langa, glazbe Ivana Ivića te autora glazbe koju je uživo izvodio Lino Brozić. On je najnovije glumačko pojačanje Kazališta lutaka koji se nakon uloge Petar Pan pokazao kao pun pogodak sa svojim svestranim talentima u Umišljenom bolesniku. Kao i Dominik Karakašić koji je osim odlično odigrane uloge imao palicu pomoćnog redatelja.

Sluškinja Toinette i Argan - umišljeni bolesnik

Da bi naglasio zbog čega je Umišljeni bolesnik klasik koji živi u vremenu, Radovčić je starim uvriježenim modelima ugovorenih brakova radi sebičnih interesa suprostavio lezbijsku ljubav. Ona je i danas teško prihvatljiv odnos. Ali zahvaljujući razboritoj i lukavoj sluškinji koja rješava obiteljske lažne odnose, ljubav kao i kod Moliera pobjeđuje. Zadovoljstvo publike iskazanim velikim pljeskom dobila je Mirjana Đan, akademska glumica iz Novog Sada.

U razigranom ansamblu od devetoro glumaca od kojih je većina imala više uloga, Žana Bumber imala je nešto posebno zadarsko - frizuru po kojoj je karakteristična za likovnu umjetnicu Mariju Višić Guini. Žana ju je dobro nosila kao i ulogu maćehe. I treći član ansambla HNK Davor Jureško potvrdio je kako on može biti i rasni renesansni glumac i to u dvije zahtjevne uloge.

A nasljeđe zadarske glumačke scene preuzima 12-godišnja Elodie Paleka koja je igrala u više produkcija Drame plus te je glumila s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u filmu koji još nije izašao.

Prva izvedba Umišljenog bolesnika bit će večaras, a kao i snoć igrat će:

ARGAN, umišljeni bolesnik - Alen Liverić
BÉLINE, druga žena Arganova - Žana Bumber
ANGÉLIQUE, kći Arganova, zaljubljena u Cléante - Danijela Evđenić
CLÉANTA, djevojka zaljubljena u Angélique - Dorotea lIečić Sever
DOKTOR PURGON, liječnik Arganov / BONNEFOI, notar/bilježnik - Davor Jureško
BÉRALDE, brat Arganov / Lino Brozić
THOMAS DIAFOIRUS, nećak doktora Purgona, udvarač Angélique - Dominik Karakašić
TOINETTE, sluškinja - Mirjana Đan
LOUISON, kći Arganova - Elodie Paleka

U stvaranju Umišljenog bolesnika na zadarski način sudjelovali su mnogi koje treba spomenuti, a predstava je bila neodoljiva i fotografu Saši Čuka koji je snimio 200-njak fotografija.

prijevod / Mladen Škiljan
dramaturgija / Filip Jurjević
scenografija / Luka Lang
kostimografija / Anita Goreta
autor glazbe / Ivan Ivić
autor glazbe uživo / Lino Brozić
koreografija / Alen Čelić
oblikovanje svjetla / Frane Papić
oblikovanje tona / Renato Zafranović

izrada nakita i cipela: Ljiljana Surač
kazališna šminka: Petrunjela Bodypaint Art
fotograf predstave: Željko Karavida K&K
zahvala GDK GAVELLA na posudbi perike