Ovog ljeta pojačana je izložbena djelatnost u Molatu, u zgradi u uvali Jazi, koju je Ministarstvo državne imovine dodijelilo Gradu Zadru namjenski za muzej o logorašima.

Udruga logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar, Foto klubom Kornati/Zadar organizirala je i postavila četiri izložbe u tom prostoru: „Otok Molat na starim geografskim kartama" „Otočni fotografi Zadarske Županije", „Odijevanje Molaćana na fotografijama prve polovice 20. stoljeća„ i „Mussolinijevi logori u Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji". Izložbama je novčanu potporu dao Upravni odjel za kulturu Grada Zadra.

Koncepciju i tekstove za izložbu „Otok Molat na starim kartama" izradio je prof. dr.sc, Josip, a likovni i tehnički postav iVladimir Alavanja. Za izložbu je prof. dr. sc. Josip Faričić izabrao 23 karte od kasnog srednjeg vijeka do kraja 20. stoljeća. Autorica izložbe o odijevanju Molaćana je dr. sc. Jasenka Lulić Štorić.

Izložbe su zbog novčanih i tehničkih razloga otvorene samo do 21. kolovoza i mogu se pogledati od 18. do 21. sat osim ponedjeljka.

- Ovim izložbama u predmetnoj zgradi započinje novi vid kulturnog života na tom udaljenom zadarskom otoku, mogao bih ga nazvati pelagijskim, budući da se trajektom putuje tri i pol sata, navodi inicijator izložbenog programa prof. Vladimir Alavanja.