Iz Grada Zadra priopćili su o sastanku iza zatvorenih vrata ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Branka Dukića sa suradnicima .

Radni sastanak je održan, kako smo ranije doznali,  na teme osnivanja Muzeja grada Zadra, razvoja Znanstvene knjižnice Zadar i novih ulaganja u zbirku SICU-a, u, a da javnsot nije dobila nove informacije.

U razgovorima su sudjelovali i rektorica Sveučilišta u Zadru dr. sc. Dijana Vican s prorektorom dr. sc. Josipom Faričićem, ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru don Mario Soljačić s kustosicom dr.sc. Anom Jordan Knežević te članica Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić.

Iz priopćenje se može iščitati kako se pričalo o procesu o procesu pridruživanja Znanstvene knjižnice kojoj je osnivač Grad Zadar Sveučilištu u Zadru. Znanstvena knjižnica za koju je u tijeku natječaj za mjesto ravnatelja. zadržala bi svoju pravnu osobnost, sva postojeća građa ostaje u vlasništvu Grada Zadra i zadržala bi status javne knjižnice koja je prema namjeni i sadržaju knjižničnog fonda sveučilišna.
Grad Zadar potaknuo je osnivanje novog gradskog muzeja unutar kojega će se smjestiti zbirke i građa dvaju odjela NMZ - Muzeja grada Zadra i Galerije umjetnina, kao logičnih sastavnica budućeg gradskog muzeja koji će se baviti interpretacijom povijesti našega tri tisuće godina starog grada, unutar dviju obnovljenih palača. Za to već ima potporu Muzejskog vijeća, a potporu je i danas iskazala ministrica kulture i medija, navodi se u priopćenju. Dodajemo tome kako  na sastanku nije bilo ravnateljice Narodnog muzeja, Renate Peroš.

Sastanak je održan i s ravnateljem Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru don Mariom Soljačićem i kustosicom dr.sc. Anom Jordan Knežević na temu osuvremenjivanja Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru. O tome se govori godinama, a iznos dotacije je stalan 750 tisuća kuna godišnje. Ta izložba crkvene umjetnosti nalazi se u okrilju benediktinskog samostana sv. Marije.

 

U posljednjih nekoliko godina osigurana je realizacija velikih i strateških projekata u zadarsku kulturnu infrastrukturu, od Kneževe i Providurove palače, preko Muraja, do kompleksa crkve Svetog Nikole i Centra za mlade koji za naše građane nose i važnu reformsku komponentu za kulturni sektor.

Uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te zadarskog Sveučilišta, ovo je vrlo važan korak na putu prema reorganizaciji sustava i novom načinu funkcioniranja i upravljanja institucijama i ustanovama u kulturi u našem gradu, zaključio je gradonačelnik u izjavi za javnost.