Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske dodjeljuje nagrade u tri kategorije: jednu za životno djelo, godišnje nagrade za interdisciplinarnost, izložbu, knjigu, zaštitu spomenika, popularizaciju struke i nagrade izvrsnim diplomskim radovima.

Sve godišnje nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske ove godine dolaze na zadarsko područje. Jedna od nagrada dodijeljena je zadarskom konzervatoru Miljenku Domijanu koji je u svojoj knjizi Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi objedinio struku i svoj talent za fotografiju. Kao najbolja izložba prepoznata je Baciti istinu u lice! Nataše Ivančević , koja je kritički i kompleksno prikazala Ratka Petrića kao društveno angažiranog umjetnika, dok je knjiga Antonije Mlikote „Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu" doprinos istraživanju povijesti i teorije urbanizma i arhitekture 20. stoljeća i primjer je kojeg treba slijediti u obradi drugih urbanih cjelina u Hrvatskoj.

- Knjigom Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi autor Miljenko Domijan, povjesničar umjetnosti i konzervator, u materijalnu je formu pretočio svoj veliki osobni i stručni interes koji ga je zaokupljao nekoliko desetljeća. Jedno stručno predavanje što ga je početkom 1970-ih o Armeniji održao talijanski arhitekt Adriano Alpago Novelo, popraćeno sugestivnim fotografijama, upalilo je u Domijanu neugasivu iskru zanimanja i potaknulo godine predanoga istraživanja i proučavanja relevantne literature još mnogo prije no što mu se ukazala prilika da i sam posjeti Armeniju te da stručno obiđe dvadesetak najvažnijih sakralnih kompleksa na isto toliko različitih lokacija. Iako teritorijalno već unutar azijskog kontinenta, armenske su crkve (najvećim dijelom građene između 5. i 17. stoljeća) bile ključne za razvoj europske sakralne arhitekture, osobito one starijih stilskih razdoblja, kao što su rano kršćanstvo i predromanika.

Posebna su vrijednost knjige autorove fotografije. One omogućuju uvid u krajolike bez kojih bi bilo nemoguće steći pravu sliku o armenskim sakralnim objektima, njihovoj osebujnosti i okruženju, kao ni o izazovima s kojima su se morali susretati graditelji, dio je obrazloženja iz nagrade Domijanu.

- U knjizi Zadar - obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu, a koja se temelji na autoričinoj doktorskoj disertaciji iz 2013. godine, Antonija Mlikota primijenila je komparativnu metodu u fundamentalnom istraživanju izuzetno kompleksne urbanističke i arhitektonske obnove povijesne gradske jezgre Zadra nakon velikih razaranja u Drugom svjetskom ratu. Zahtjevnoj temi koja ranije nije bila sustavno istraživana pristupila je minucioznom znanstvenom akribijom i metodologijom temeljeći svoje istraživanje na kritičkom iščitavanju brojne arhivske i bibliotečne građe.

Na temelju pažljive provjere arhivskih i bibliografskih podataka, u knjizi je kronološki rekonstruirana primjena nagrađenih natječajnih urbanističkih planova i tijek dugogodišnje obnove sakralnih i izgradnja javnih i stambenih zgrada u povijesnoj jezgri Zadra. Ova opsežna, sjajno grafički oblikovana knjiga od 827 stranica bogato je opremljena ilustracijama povijesnih planova grada, starih crno-bijelih fotografija i razglednica, natječajnih urbanističkih planova i arhitektonskih nacrta koji su otisnuti u vrhunskoj kvaliteti, a mnogi od njih se po prvi put objavljuju. Knjiga Antonije Mlikote izuzetan je doprinos istraživanju povijesti i teorije konzervacije, urbanizma i arhitekture 20. stoljeća u Hrvatskoj, namijenjena stručnoj ali i široj javnosti, dio je obrazloženja za nagradu Mlikoti.

U kategoriji zaštite kulturne baštine nagrada nije dodijeljena. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Igoru Zidiću, izvijestili su iz Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Svečana dodjela nagrada održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.