Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje roman Zdenke Štefančić Mufe: Napuštena gajeta.

Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 19. svibnja 2022. godine, s početkom u 18:30 sati. O knjizi će govoriti: Elvira Katić, prof. i Tea Vidaić, prof. Dijelove iz romana čita dramska umjetnica Milena Dundov. U glazbenom dijelu programa nastupa Tea Vidaić, a voditeljica programa je Martina Drobnak, prof.

Zdenka Štefančić Mufa rođena je u Petrovcima kraj Vukovara, grada u kojem provodi svoje djetinjstvo, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Od najranijeg djetinjstva zaokupljena je pisanjem, a posebno slikanjem i modeliranjem. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završava studij hrvatskoga jezika i književnosti te ruskoga jezika kao drugog glavnog predmeta. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika u Salima na Dugom otoku i u Zadru. Pri tome nije zanemarivala ni svoju ljubav prema likovnom izražavanju.

Njen prvi objavljeni roman „Zelena ulica" (Grune Gasse) iz 1997. godine obuhvaća vrijeme Prvog i Drugoga svjetskog rata, gdje u vidu romanizirane kronike s izrazito antiratnom porukom prikazuje ljude i događaje zahvaćene ratnim vrtlogom u vukovarskom kraju.

„Napuštena gajeta" djelo je slične tematike, ali vezane sa zbivanjima na dalmatinskim otocima i u kraju za koji je Zdenka Štefančić Mufa vezana gotovo cijeli svoj život. Roman je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru.