Ove godine će se po 40. put obilježiti Međunarodni dan muzeja u Arheološkome muzeju Zadar, koji je u Zadru prvi put obilježen 18. svibnja 1983. godine.

Program koji je ostvaren u suradnji Arheološkoga muzeja, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Povijesnog društva Zadar uključivao je predavanje i izložbu te slobodan ulaz i stručna vodstva u Arheološkome muzeju.

O važnosti Međunarodnog dana muzeja govori i podatak da se njegovo obilježavanje nije prekinulo ni u teškom razdoblju ratnih devedesetih kao ni u još uvijek aktualnim pandemijskim godinama što svjedoči o snazi muzeja, ujedno i ovogodišnjoj temi, da ni u teškim trenutcima ne zaboravi na važnost uloge čuvara i komunikatora baštine koja mu je povjerena u zajednici u kojoj i za koju djeluje.

Arheološki muzej Zadar kroz osmišljene je programe nizao i brojne suradnje s drugim ustanovama, udrugama, tvrtkama, pojedincima, umjetnicima, a sve radi bolje definicije uloge koju ima te radi bolje povezanosti s publikom, posebice onom najmlađom što se najbolje i ostvarilo u suradnji s Hrvatskim muzejskim društvom koje već 27 godina, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, provodi edukativnu muzejsku akciju EMA-u. Tema ovogodišnje EMA-e je ples.

Arheološki muzej Zadar u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2022. priređuje:

petak, 13. svibnja 2022. u 11 sati

Muzej ninskih starina AMZd

radionica

U potrazi za izgubljenim pokretom

Maša Udovičić i Jelena Vekić Bašić u suradnji s Osnovnom školom „Petar Zoranić" Nin

 

srijeda, 18. svibnja 2022. u 19 sati

Arheološki muzej Zadar

predavanje

Pokret uz glazbu. Ples u antici

Kornelija A. Giunio

 

izložba

Pokret uz glazbu. Ples u antici

Kornelija A. Giunio, Timka Alihodžić i Vladimir Kusik

 

multimedijski plesni performans

Ples između stvarnosti i mita (hommage Isadori Duncan)

Iva Burčul, Bojana Burnać, Vlado Zrnić, Anita Goreta i Timka Alihodžić

 

Ulaz je slobodan, a skupne posjete potrebno je unaprijed najaviti.