Skromna vlastita produkcija bila je glavna zamjerka oporbenih vijećnika na izvješće Hrvatskog narodnog kazališta Zadar za prošlu godinu, kojeg je na Gradskom vijeću danas branio dugogodišnji ravnatelj Renato Švorinić.

- U izvješću se vidi velika količina hvaljenja tuđim radom. Ova kulturna ustanova bilježi skromnu vlastitu produkciju od svega tri predstave, dok pod koprodukciju navodi neke projekte za koje je HNK samo dao potpis i prostor. Takva brojka ni ne čudi, s obzirom na to da kazalište na 19 zaposlenika ima svega tri glumca. Što rade ostali?, pitao je Roko Tadin iz Kluba vijećnika Akcije mladih, čiji je prijedlog outsourcing (vanjska usluga) tehničkog osoblja kako bi se zaposlilo više glumaca.

S obzirom na to da imaju proračun od 4 milijuna kuna, Marjana Botić (AM) zaključila je kako HNK Zadar dobije milijun kuna po predstavi.

- Zamislite što bi svatko s malo ljubavi, koje Vi očito nemate, napravio s milijun kuna! Enio bi na Sundanceu dobivao nagrade. Voljela bih da se barem na tri godine spojite s nekom privatnom radionicom, poput Drame plus, koja s manje sredstava ima bolje predstave, istaknula je Botić.

Švorinić joj je odgovorio kako joj „matematika očito nije bila jača u školi".

- Za program imamo 850 tisuća kuna. Kazalište smo s najmanjim proračunom u Dalmaciji. Treba napraviti distinkciju između amaterskih i profesionalnih i tek onda možemo razgovarati o pravilima i koliko što košta. Samo za prava na tekst predstave morali smo platiti 2.500 eura, što jedna udruga ne mora. Vinko Radovčić (Drama plus) je talentirani momak koji je počeo u našem kazalištu. Ništa nije slučajno, istaknuo je Švorinić dodajući kako se ne kite tuđim perjem jer su dobar servis.

Njegovo je izvješće za 2021. godinu Danijela Vukoša (SDP) ocijenila vrlo sličnima onima za prošle godine.

- Možda čak i onome kad ste postavljeni prije 20 godina! Jednom prilikom ste rekli da je cijeli svijet vaša pozornica, a sveli ste se na region. Trebali bi se baviti kazalište, a ne glazbom, to je za Koncertni ured Zadar. Umrtvili ste HNK Zadar! Rekli ste da nije problem zaposliti 10 glumaca, no da nemate publiku za to. Zar ne vidite problem u tome? Sigurna sam u Vaš sljedeći mandat, ali ne i u promjene, poručila je Vukoša koja je povukla paralelu s proračunskom dotacijom za Koncertni ured Zadar koji je narastao s 890 tisuća na 3,9 milijuna kuna.

Istodobno, proračun HNK godinama je isti "u lipu".

- Iz iste ste garniture kao i pročelnica Dina Bušić (bivša ravnateljica Koncertnog ureda Zadar) i niste učinili ništa da pomaknete to kazalište, dodala je Vukoša.

Švorinić ju je pozvao da pogleda gdje su igrali i koje su nagrade osvajali prije njega.

- Tih nagrada nema. Zahvaljujući ne samo meni, nego i Gradu, ponovno se osnovao ansambl s tri glumca, a druge uzimamo po potrebi, što je isplativiji način poslovanja. Publiku u prosjeku potrošimo nakon 6-7 izvedbi, istaknuo je ravnatelj HNK Zadar.

U obranu njegovog izvješća stala je Marjana Bakmaz (HDZ), inače članica Upravnog vijeća HNK Zadar. Prema njezinom uvidu, napravljeno je dosta pomaka, pogotovo u radu s mladima.