U dvorani Zadarskog plesnog ansambla od ponedjeljka, 2. svibnja pa do kraja tjedna, održat će se radionica suvremenog plesa u sklopu edukativne platforme koju Ansambl godinama provodi za svoje polaznike i članove, ali i za sve druge zainteresirane plesače različite dobi i plesnog predznanja. 

Rasponom sadržaja i raznolikim vrstama radionica koje se provode kroz godinu, kod polaznika se razvija sveobuhvatan pristup plesnoj umjetnosti: od tjelesne i tehničke pripremljenosti, pa do koreografskih i kreativnih postignuća. Do sada je radionicu održala Petra Valentić, naredni tjedan gostuje Lada Petrovski Ternovšek, a zatim slijede Roberta Milevoj, studenti Plesnog odsjeka ADU iz Zagreba, a na jesen Marin Lemić i Matea Bilosnić.

Naziv koreografske radionice koju će voditi Lada Petrovski Ternovšek je Od 0 do 100, a na njoj će se istraživanjem plesnog i kazališnog vokabulara pronalaziti put od stvaranja same osnove scenskog djela i nadogradnja iste, sve do materijala za kazališnu izvedbu.

Istovremeno se kod polaznika prati proces razvijanja scenskih vještina. Otkrivanjem slojeva pojedinih ideja, ukazat će se na smjerove u koje se sama ideja može razviti i na posljetku kroz kreaciju sudionika ostvariti jasnu razliku između materijala za istraživanje i materijala za predstavu. Na radionici će se detektirati elementi koji utječu na scenu i koji ju čine generičkom, testiraju se ideje i istražuju načini ponuđeni da ju izgrade dovoljno specifičnu za određeni lik, kvalitetu materijala ili samu izvedbu.

Lada Petrovski Ternovšek rođena 1985. u Zadru je nagrađivana hrvatska umjetnica koja već više od desetljeća živi i radi u Sloveniji. Nakon završene plesne akademije SEAD Salzburg Experimental Academy of Dance, ostvaruje petogodišnju suradnju sa slovenskom kompanijom En-Knap. Kao slobodna umjetnica je sudjelovala u brojnim projektima kao autorica, koreografkinja, performerica, plesačica...  Gostovala je na brojnim relevantnim europskim i svjetskim festivalima. Sa Zadarskim plesnim ansamblom još uvijek surađuje kao suorganizatorica i selektorica festivala Monoplay. Bavi se podučavanjem suvremenih plesnih i performativnih tehnika za djecu i odrasle u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pokrovitelj edukativne platforme je Grad Zadar i Zaklada kultura nova. Zainteresirani plesači mogu se prijaviti preko facebook stranice Ansambla ili mailom [email protected]