KUD Zadarski tanac danas je u atriju Kneževe palače otvorio izložbu "Zaboravljena baština" nastalu iz višegodišnjeg projekta u sklopu kojeg je rekonstruirano šest narodnih nošnji iz Zadra.

Predstavljena su tri para muško-ženskih zadarskih pučkih narodnih nošnji, izrađenih prema akvarelima Nikole Arsenovića koji je zabilježio nošnje sa zadarskog područja sredinom 19. stoljeća (momak i djevojka iz Zadra, žena i muž iz Arbanasa kraj Zadra te momak i djevojka iz Arbanasa kraj Zadra).

- Ovaj projekt odvija se mimo naših probi i javnih nastupa, ali je sastavni dio djelovanja našeg KUD-a. Upravo zahvaljujući njemu, Zadarski tanac danas posjeduje vrijednu zbirku nošnji koju čine replike primjeraka sačuvanih u fizičkom ili u obliku akvarela odnosno crteža. U ovom trenutku raspolažemo nošnjama s područja grada Zadra, otoka Silbe, Splita i Međimurja, rekla je u ime predsjednika KUD-a Borisa Dizdara, potpredsjednica Lidija Ćurko i podsjetila na aktivno djelovanje KUD-a Zadarski tanac na lokalnoj, ali i međunarodnoj kulturnoj sceni.

Kako se radi o akvarelu, a ne sačuvanom fizičkom primjerku, ove su nošnje nastale u suradnji s višom kustosicom i voditeljicom Etnološkog odjela Narodnog muzeja, dr. sc. Jasenkom Lulić Štorić, a djelo su članice KUD-a Zdenke Mrčela i krojačica krojačkoga salona Lukrecija, Gordane Zubčić i Nade Bubnjar.

- Izrada nošnji odvijala se u nekoliko faza. Prva faza bila je pronalaženje nastarijeg vjerodostojnog prikaza zadarske pučke narodne nošnje koju smo pronašli u mapi akvarela Nikole Arsenovića u Etnografskom muzeju u Beogradu. Druga faza uključivala je skeniranje, povećavanje i obradu ilustracije kako bi se dobila što vjernija slika i nacrt nošnje. Tako smo saznali da je zadarska nošnja obilovala bojama te da tri prikazane kape na muškarcima nisu jednakog kroja. Treća faza obuhvaćala je izbor platna za šivanje u plavoj, zelenoj, smeđoj i crvenoj boji, koji nije bio lako dostupan. Četvrta faza obuhvaćala je samu izradu i šivanje šest nošnji za tri zadarska para prema splitskim reprodukcijama Milice Matlas iz sredine 20. stoljeća. Nadam se da će ove nošnje postati i ostati zadarskom baštinom kojom se svi ponosimo, rekla je članica KUD-a Zdenka Mrčela.

Uz nošnje na otvorenju izložbe predstavljena je knjiga, "Zaboravljena baština - rekonstrukcija zadarskih pučkih narodnih nošnji" autorice Jadranke Dunatov, prva knjiga u nakladi KUD-a Zadarski tanac.

- Knjiga je nastala u cilju da zabilježi sve one koji su se upustili u projekt "Zaboravljena baština" i hrabro odlučili oživjeti slike s papira. Moja konačna potreba je bila ovjekovječiti njihov predivni rad. U njoj pronađite pregled rada i djelovanja KUD-a Zadarski tanac u prethodnih osam godina, informacije o vrijednoj zbirci narodnih nošnji koje je ovo kulturno-umjetničko društvo stvaralo te detalje o šest novih nošnji koje ovom prigodom predstavljamo, istaknula je autorica Jadranka Dunatov.

Izložba će za javnost biti otvorena od 6. do 13. prosinca 2021. u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače.