U četvrtak, 25. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, Zadarski plesni ansambl izvest će predstavu Portreti autorice Aleksandre Janeve Imfeld. Predstava je u sklopu plesne sezone i ovo je njezina šesta repriza. 

Urednici emisije Hrvatske radio televizije Art a la carte odabrali su upravo ovu predstavu za prikazivanje u svojem programu zbog atraktivne vizualnosti i sjajne izvedbe pet plesnih umjetnica: Filipe Bavčević, Patricie Gospić, Koraljke Begović, Nataše Kusture i Josipe Štulić.

Portreti su rezultat presjeka pet različitih identiteta, a označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastitog poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti inspirirani slikom, riječi, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom, ili jednostavno uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava s vremenom, stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju individualni portreti kojima izvođačice ističu vlastiti značaj i interpretaciju u prvi plan. Portreti su, stoga, poigravanje između pet različitih iskustava, individua i pozadina, pokušaji ukalupljivanja u zajednički format te istovremenog naglašavanja vrijednosti zajedničkog procesa koji je prožet uspostavljanjem odnosa naizgled nespojivih slika i individua.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti i podići na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave po cijeni od 50 kn, a rezervirati putem maila [email protected]

Ulaz je moguć uz predočenje Covid propusnice.

Projekt je financiran sredstvima Grada Zadra, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura Nova.