Premijera Opera Mediterranea u crkvi sv. Donata završila je „vićerom" s kojom su Josipa Štulić i Matea Bilosnić nimalo slučajno počastile publiku kozjim sirom i suhim smokvama, nakon što su im približile dušu i život mediteranskog podneblja.

Uradile su to poznate zadarske plesačice i koreografkinje u svom istraživačkom projektu u kojem su pokazale da im ples nije jedini medij umjetničkog izražavanja.

- Spektakularna tema kao što je Mediteran zahtjeva puno više, ističe Josipa koja se kao i Matea iskazala scenskim pokretom, riječju,  zvukovima, pjevanjem i plesom, sve što čini libreto jedne opere. Mi smo je smiono nazvali operom kojoj smo dali svoju formu, objašnjenje je na sam naziv tog doista osebujnog načina izražavanja dviju autorica. Uzeli smo ideju da je teatar svakodnevnica života na Mediteranu. Isti i piti.. i to smo ubacili u predstavu kada je poslužujem publiku, rekla je Matea Bilosnić.

Uz Mateu i Josipu, Operu Mediterranea kreirale su zadarske umjetnice. Mnoge Zadranke su poželjele imati haljinu kao retro pašku "kotulu",  fuštan kojeg je dizajnirala zadarska kostimografkinja Anita Goreta. U izboru melodija i vokalnoj izvedbi pomogla im je Marta Kolega istinska glazbenica Mediterena (Josipa pjeva u njezinom zboru Fige). Uz Srđana Babića (autor fotogalerije), Adrijana Vidić ovjekovječila je izraze mediteranske žene koja je u ovoj predstavi pokazala sukus onog što je napisao Predrag Matvejević. Njegov Mediteranski brevijar, Josipa Štulić proteklih mjeseci je najviše podizala u Gradskoj knjižnici. Sinoć je knjigu dobila na dar.

Matea Bilosnić i Josipa Štulić

"Otoci sreće ili izgona, djevojke rano dozrele i starice u crno zavijene, plovidba i brodolomi,  stvarnost i tlapanja, raskoš i bijeda..." - dio su mediteranskog brevijera kojeg su te dvije Zadranke prenijele na scenu.

Opera Mediterranea izvedena je u hladnom kamenu sv. Donata. To im nije bio cilj, kazala nam je dan poslije Josipa, ali i to je približilo onaj mediteranski antipod podneblja - previše vruće, a nikada se pošteno ugrijati kad je zima.

Ideja o Operi Mediterranea javila se onda kada su pisale prijavnicu za financiranje, a sve dalje je proces, ističe Josipa. Njihov je projekt prepoznalo Ministarstvo kulture, a na premijeru je kao iznenađenje došao gradonačelnik Branko Dukić. Produkcija pripada Zadarskom plesnom ansamblu.

Matea Bilosnić i Josipa Štulić željele bi ponoviti Operu Mediterranea na proljeće u Donatu koji je idealna scenska kulisa. Nepovratna šteta bi bila da taj trag Mediterranea ne zagrije srca Zadrana.