Radnici koji su radili u tvornicama Bagat i Boris Kidrič pozivaju se na sudjelovanje u radionicama izrade umjetničkog rada na temu rada u tekstilnoj industriji u Hrvatskoj, koje počinju u ponedjeljak 19. studenoga u Gradskoj knjižnici u Zadru. Rad će biti izložen na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, stoji u pozivu iz ovog muzeja.

Participativno kulturno-umjetnički projekt „Skrojene budućnosti?" uključuje multimedijalnu izložbu, radionice i Internetsku stranicu web projekta. Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, posebice radnicima tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica, izgubili posao.

Kroz pet tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja"- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji još jednom progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja.

Navedene teme će na izložbi biti predstavljene kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika na planiranim participativnim radionicama.

Radionice će se provoditi od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019., također će se provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

Od ponedjeljka 19. studenog do petka 23. studenog participativni program - radionice održat će se u Zadru. Dosad su radionice održane u Splitu i Sinju. Cilj radionica u Zadru jest da se kroz uzajamni, dvosmjerni proces umjetnika i sudionika starijih od 55 godina napravi zvučni umjetnički rad koji tematizira radne procese i radne okolnosti u tvornicama tekstila u Zadru.

Radionice u Zadru vodit će umjetnik Tin Dožić. Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na e-mail: [email protected], mobitel: 091 88 14 957. Prvo okupljanje je u ponedjeljak 19. studenog 2018. u 17 sati ispred Gradske knjižnice Zadar.