ZADAR – Uz rijetke, časne iznimke, u zadarskim restoranima ne možete dobiti obične pečene srdele ili pržene gavune i girice, male trlje, mole i arbune, salpe.
– Naravno da to nemam. Morao bih prodati tonu plave ribe da bih ostvario prihod i platio sve troškove i namete. Svi smo se pogospodili i umjesto srdela, jeli bismo ‘biftek u posteljici od gratinirane riže garniran odležanom mozzarellom i rikulom'. Tolika smo gospoda da više ni riga ne postoji, imamo samo rikulu – objašnjava nam Glauko Perović iz konobe Tu mi je lipo. Prije proda, dodaje, svježe ovčice za 400 kuna po kilogramu nego porcije srdela za 20 kuna.
U toj novootvorenoj zadarskoj konobi od jeftinije se ribe dobro prodaju jedino girice i lignjice. Slično govori i Mišo Knežević, vlasnik Zlatnog vrtića u kojem se na jelovniku stalno nude gavuni.
Pristupačne cijene
– Nudio sam slane srdele, pet komada, s kruhom i gemištom za 20 kuna i u mjesec dana ne bih prodao ni kilo. Proljetos sam oglašavao pečene trlje srednje veličine s krumpir-salatom za 40 kuna po porciji i na kraju dana ih jeo s obitelji – kaže nam Knežević.
Zarada za cijelu godinu
– Ljeti su ugostitelji prisiljeni zarađivati za cijelu godinu jer zimu jedva prežive, pa nude od pizze do mesa i ribe. Svatko bi se trebao pronaći u nekom segmentu i u njemu biti kvalitetan pa bi se znalo gdje će se što pojesti – zaključuje Knežević koji se više orijentira na meso. Unatoč nazivu, Dva ribara, u tom restoranu jeftine ribe uopće nema.
Posve je obrnuta priča u Stomorici. Ondje se već 30 godina živi od srdela, girica, kozica, lignjica, brudeta, bakalara, domaćeg pršuta i vina. Zoran Galošić je na tome izgradio ugled svoje konobe poznate daleko izvan Zadra.
– Ne isplati se previše, ali može se živjeti – kaže Galošić. On opovrgava mišljenje predsjednika zadarskog ceha ugostitelja Dubravka Milina da ljudi jednostavno nemaju naviku zbog takve ribe otići u restoran, objašnjavajući time i neslavan kraj projekta "Srdela snack". Stipe Knežević, predsjednik udruženja obrtnika, nenaviku ugostitelja da nude srdele i sličnu ribu objašnjava strahom da će im uz porciju male ribe i gemište ljudi satima zauzimati stolove i narušavati kredibilitet