Iza HSTeca opet HSTec, tako je mr. sci Željko Goja, dipl. inž, strojarstva u razgovoru za Radio 057 najavio novu perjanicu preostale zadarske industrije.

HSTec su stvorili i uzdigli bivši SAS-ovi inženjeri, uz Goju to je Frane Marsović te inženjeri mlađe generacije SAS-ov stipendist Miodrag Kulaš i Mladen Šarlija. On je i dalje direktor HSTeca nakon što su ga lani prodali velikoj njemačkoj CHIRON grupaciji. Taj svjetski brend se širi na adresi zagrebački 100 - tvornica na kraju grada na kojoj nastaje novi - HSTec Staklarski sustavi.

- To vam je kao kad vozite auto, ako brzo vozite pa naglo zakočite još ako je led možete izletjeti. Ja sam odlučio u toj fazi kočenja kolegama pomoći u stvaranju HSTec staklarski sustav, kazao je Goja koji je prije 5 godina samo službeno umirovljenik. On je jedan od Četvorice mušketira iz priče u kojoj će glavnu ulogu kao direktor imati Miodrag Kulaš, dip. ing. elektrotehnike.

Željko Goja i Mladen Šarlija iz HSTeca kojeg su prodali CHIRONU

Za razliku od auto-industrije za koju je uglavnom radio HSTec, oni su od prije prepoznali budućnost u staklarskoj industriji na svjetskoj razini. Ona je dio zelene tranzicije koja kao takva traži specijalna znanja, strojeve i alate. Automatizacija svih procesa predstavlja budućnost koja se ne može izbjeći, ističe Goja. Nakon predavačkog iskustva na FER-u, šefa konstrukcije u SAS-u, u HSTecu su do savršenstva doveli formulu po kojoj znanje pojedinca transferiraju u znanje tvrtke.

Po istom modelu, odnosno sinergijom dvije tvrtke HSTec Glass Systems i tvrtke Kontakt d.d. koje postoje od prije s istima vlasnicima i vrhunskim timom elektro - inženjera kojeg vodi Kulaš, stvara se HSTec Staklarski sustavi.

Imaju 20-ak zaposlenih inženjera a mana im je kako kaže Goja da su podstanari s obje firme.

 - Zato ulažemo u novi objekt. Kupili smo zemljište u poslovnoj zoni Lonići na terenu koji kao da je na Beverly Hillsu. Ako ništa imat ćemo dobar pogled, a on hrani nove ideja. Bit će to lijepa inženjerska i proizvodna hala. Ako sve brže prođe s papirima, nadamo se da ćemo već ove godine zagazit ili biti pri kraju gradnje pogona u koji investiramo preko milijun i po eura, doznaje se od inženjera Goje.

Time su stvoreni temelji za jednu novu zadarsku priču na tragu HSTeca.

 

Priprema terena sa svjetskim pogledom u Lonićima za gradnju novog pogona  HSTec Glass Systems 

-  U prvoj fazi imamo plan za zapošljavanje 50 ljudi, uglavnom inženjera elektrotehnike te strojarstva kao i kod HsTeca. Oni će se baviti razvojem novih tehnologija i alata za proizvode nove generacije u velikoj industriji stakla. Srećom u Hrvatskoj imamo dvije velike firme - obje na adresi Hum na Sutli koje su svjetski igrači. Preko njih i s njima u partnerstvu smo ostvarili kontakte u svjetskoj staklarskoj industriji.

Nova firma imala je bolji start od HSTeca s obzirom da je lani od kolovoza do kraja godine imala izvoz od pola milijun eura.

Ulaganje u ljude ostat će moto i kod stvaranja novog HSTeca. Za buduće zaposlenike koji će u tom specijaliziranom pogonu potražiti svoje radno mjesto s pogonom, donosimo i službene informacije.

Parcela na kojoj će se izgraditi HSTec Staklarski sustavi

HSTec Glass Systems specijaliziran je za razvoj i proizvodnju strojeva za proizvodnju kalupa i obnovu kalupa u staklarskoj industriji.
Naš inovativni pristup razvoju i dizajnu, naš proizvodni pogon i uspješna suradnja unutar industrije omogućili su nam da proširimo asortiman proizvoda, automatizirajući najmodernije strojeve kako bismo udovoljili zahtjevima naših kupaca.
Nudeći kompletnu svjetsku uslugu upravljamo svime, od koncepta, dizajna, proizvodnje, instalacije, obuke i podrške nakon prodaje.

Kontakt d.o.o. je osnovan 2007. godine većim dijelom kao podrška tvrtki HSTEC d.d. Tvrtka se bavi razvojem, projektiranjem i proizvodnjom automatike za robotske sustave, specijalne strojeve i različite proizvodne procese.

Kontakt je tvrtka koja je prepoznatljiva po kvaliteti, inovativnosti i visokokvalificiranom osoblju.

 Suradnjom stručnjaka iz različitih područja već su uspješno projektirani brojni sustavi za primjenu u industriji.

Efikasnost Kontaktovog razvojnog tima se temelji na principu otvorene inovacije, gdje se u suradnji s vanjskim partnerima, istraživačkim institucijama i kupcima stvaraju inovativni proizvodi prema mjerilima suvremenog industrijskog tržišta.

Za razliku od principa masovne proizvodnje Kontakt razvija proizvode po principu prilagođene proizvodnje u kojem se zahtjevi kupaca integriraju kroz cijeli razvojni i proizvodni ciklus jednog proizvoda.