Cromaris ima novo uzgajalište bijele ribe na dva od šest polja kod otočića Lavdara kojeg su jučer posjetili novinari iz cijele Hrvatske.
Na plovidbi do nove farme u koju je uloženo 39 milijuna kuna, predsjednik Uprave, Ivan Leko održao je prezentaciju na kojoj je istaknuo nove trendove Cromarisa koji posluje u sklopu Adrisa.

- Za svih 7 uzgajalište bijele ribe Cromaris posjeduje ASC cetrifikat održivosti s kojim se jako ponosimo jer smo time prvi u industriji uzgoja mediteranske ribe. Cromaris će 2023. godine biti svjetski lider u organskom uzgoju bijele ribe, s udjelom od 40 posto. Prvi smo lani objavila godišnje izvješće o održivosti, naveo je Leko modele novog poslovanja u uzgoju ribe.

Tome treba dodati da je Cromaris jedini i prvi u svijetu uspio uzgojiti zubatca o čemu je novinarima zanimljivu priču i dugogodšnje napore u tome, prenijela Renata Barić, voditeljica razvoja i tehnologije. U Cromarisu su uspjeli zatomiti kanabalizam tog najvećeg predatora tako da su našli formulu i ciklus hranjenja uzgojenog zubatca. Uzgojili su i gofa a u njihovoj standardnoj proizdvodnji su orada i brancin te jedinstvena hama.

Zhvaljujući Cromarisu, novinari su sudjelovali na radionici sushija od sirovog mesa zubatca.

Zadarski Cenmar bio je pionir marikulture, a sada je Cromaris nositelj svjetskog standarda poslovanja.

Na Lavdari koja ima kapacitete 2000 tona u 40 kaveza, ne mogu se više vidjeti radnici koji hrane ribu. Prehrana ribe je automatizirana i prati se uz pomoć podvodnih kamera, robotima za održavanje mreža, a tu je moderna flota za izlov ribe. Hrana od 40 sastojaka radi se po formuli tehnologa Cromarisa, bez upotrebe antibiotika.

Za uzgajalište kod Lavdare, Cromaris je otvorio 10 radnih mjesta. S ukupno 600 zaposlenih, Cromaris je jedan od većih polodavaca u Zadarskoj županiji koji, kako je istaknuo Leko, zapošljava 20 posto otočkog stanovništa a na uzgajalištima i 50 posto.

Sjedište Cromarisa u Gaženici prošireno je s novim pogonima za hlađanje ribe, skladištem sa sortiranjem ribe. Prerađevine uzgojene ribe također su prilagođene suvremenim zahtjevima tržišta. A ono je i dalje najveće u Italiji do koje se hladnjačom zahvaljujući autocestom  iz Gaženice stigne za 10-ak sati.

Riba iz uzgoja Cromarisa stigla je i u Španjolsku koja je nakon talijanskog, drugo najvažnije svjetsko tržište bijele ribe. Proizvodnja od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe te prihod od 100 milijuna eura očekivan u ovoj godini, pretvorili su Cromaris u najvećeg proizvođača morske hrane na hrvatskom i mediteranskom tržištu.  Cromaris je pozicioniran kao kao šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade.