Tvrtka za preradu ribe iz Stankovaca Ostrea prije tri godine je otišla u stečaj s dugom od 75 milijuna kuna, a posljednja ročišta pokazuju kako se najveći vjerovnici, Hrvatska poštanska banka (56 milijuna kuna potraživanja) i Republika Hrvatska neće imati iz čega isplatiti.

Ostrea u trenutku odlaska u stečaj nije imala imovine, što nije čudno s obzirom na sve što je nakon njegovog pokretanja "isplivalo". Vlasnik Neven Badurina osumnjičen je da je iz tvrtke izvukao nekoliko desetaka milijuna kuna. To nije bilo jedino za što ga se prozivalo, nego i zbog prenošenja proizvodnje na Parma fish, otuđenje strojeva... HPB je svoja potraživanja pokušala barem dijelom naplatiti kroz stečajni postupak, ali ona jedno po jedno odlaze u zastaru.

Na jučerašnjoj sjednici vjerovnika stečajni upravitelj predložio je pokretanje, ali i odustajanje od nekoliko sudskih postupaka radi naplate potraživanja od dužnika. Tužbeni zahtjev prema Parmi fish, kojom se traži 30 milijuna kuna za nepodmirenu kupoprodajnu cijene nekretnine, vjerojatno je u zastari, rekao je, a kako je za pokretanje postupka potrebno uplatiti 400.000 kuna, oko toga su bili suzdržani i HPB i država. Banka je već pokrenula ovrhu nad novim vlasnikom nekretnine pa bi se mogla naplatiti kroz taj spor.

HPB je odbila i spor vrijedan 2 milijuna kuna s Hladnjačom Benkovac, s kojom se trebao raskinuti ugovor i tražiti povrat nekretnine, budući da je i za njegovo pokretanje trebalo uplatiti 240.000 kuna. JednAko je i s 1,2 milijuna kuna koji su bez osnove uplaćeni osnivaču, talijanskoj tvrtki Fiduciaria Emiliana.

Posebno je zanimljiv slučaj s tvrtkom RENT MATE, kojoj su prodana vozila. Stečajni upravitelj Željko Vrkić rekao je kako je ta tvrtka u međuvremenu promijenila osnivački ugovor, direktora, sjedište, a posljednji direktor Ostree Petar Kovačević, kojega je imenovao Badurina nakon pritvaranja, izbjegavao je primopredaju dokumentacije. Vrkić je rekao da su kod Kovačevića i dalje pečati Ostree, kojima bi se mogle i krivotvoriti činjenice vezane za plaćanje vozila, zbog čega je uspjeh spora upitan.

Sud je tako utvrdio kako niti jedan od prijedloga stečajnog upravitelja nije prihvaćen.