ZADAR - Marina Preko i Nauta Lamjana, daleko od očiju javnosti promijenile su do tad zajedničkog vlasnika.

Umjesto - fonda Jupiter Adria, poslije nazvanog iO Adria iz Švicarske, novi je vlasnik tvrtka Nekretnine Istok iz Zagreba. Do toga je došlo u studenom prošle godine, kada je smijenjen direktor Dražen Špinderk kojeg su prijašnji vlasnici vratili na upravljačku funkciju nakon što je škver na otoku Ugljanu izašao iz stečaja. Nova direktorica je Nina Solomun. Ona je i direktorica tvrtke Nekretnine Istok čiji je osnivač Hrvoje Pezić. Njegovo ime, među ostalim tvrtkama iz sudskog registra, povezano je s Hrvatskim osiguravajućim društvom - HOK, čiju poslovnicu u Zadru vodi Željko Dilber.

Prema nekim informacijama, novi vlasnici škvera žele nastaviti s djelatnosti popravaka i servisiranja brodova u uvali Vela Lamjana.

Tvrtka Nekretnine Istok ima od 2015. godine, od kada je Pezić preuzima povećava se temeljni kapital na 618 milijun kuna. Prije toga su kroz tu tvrtku, osnovanu 2007. godine s 20 tisuća kuna, prošlo više inozemnih osnivača i još više članova nadzornih odbora.

Nina Solomun je direktorica tvrtke Nekretnine Istok također od 2015. godine. Ona je mjesec dana bila i direktorica Marine Preko.
Na tom mjestu je od početka prosinca imenovana Anita Matešić iz Zadra.
Ona je i direktorica tvrtke Preko koju su od švicarskog fonda također preuzele Nekretnine Istok, a kojoj je direktor kao i Marini Preko bio Zdenko Leko.