ZADAR- Na prostoru od gotovo 10 tisuća četvornih metara gradi se novo mrjestilište u Ninu, koje će, prema najavi predsjednika uprave Cromarisa Gorana Markulina za Radio Zadar,  biti završeno na proljeće iduće godine.

- S investicijom smo krenuli prije više od dvije godine. Radi se o jednoj od najvećih investicija u Cromarisu od 15 milijuna eura, koliko će se uložiti u mrjestilište koje će biti jedno od najvećih pogona riblje mlađi u Europi, izjavio je Markulin.
Projekt mrjestilišta izradili su zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. Njihovo idejno rješenje proglašeno je najbolji. U izvedbu projekt uključen je i arhitekt Nenad Kondža. U odnosu na nakadašnji pogon, nova će tvornica biti prvi primjer tvornice suvremenog arhitektonskog dizajna  na zadarskom području.

Cromaris je ove godine udvostručio proizvodnju brancina i orada u odnosu na lani. Markulin ističe kako će Cromaris biti deseta po veličini tvrtka na Mediteranu, a time i u svijetu za proizvodnju brancina i orade.
Kao jedan od ciljeva liderstva u ribljoj industriji, Cromaris je postavio i stalne inovacije. Nakon prodaje zubaca započete prije više od godinu dana, potom organskog brancina i orade koji su na tržištu od ove godine, za sljedeću je u planu nova vrsta ribe - romb.

- Očekujemo da bi prva proizvodnja bila negdje peti-šesti mjesec a možda ćemo čak nešto za testiranje imati i prije, naveo je Markulin i dodao kako dosada u Hrvatskoj nitko nije ponudio romb iz uzgoja.