U Ravnim kotarima vinograde je ove godine, pred samu berbu, pogodilo sve ono loše. Peronospora je poharala lisnu masu, pepelnica je okupirala grožđe i prouzročila njegovo pucanje, a obilje kiše i visoka vlaga pogodovali su razvoju truleži. Ono što vinogradarima jedino preostaje jest spasiti što se spasiti može.
-Ukoliko je grožđe u znatnoj mjeri zahvatila trulež treba odmah započeti s berbom. Ove godine očekuje se niži sadržaj sladora i trebat će obaviti doslađivanje, kazala je enologinja Marina Pavlović za Zadarski list.
Treba imati na umu da se dnevni prirast sadržaja sladora od početnih 0,1% do posljednjih, vrlo sunčanih dana pred berbu, u povoljnim uvjetima može povećati i do 0,2%. Uz to, ne treba zaboraviti da se tih posljednjih dana sazrijevanja grožda u njemu najviše razvijaju mirisne buketne materije, koje daju vinu bogatstvo svih sortnih osobina.
U ovim nepovoljnim uvjetima Marina Pavlović savjetuje da se sadržaj šećera kod crnih sorti ne povećava više od 18% po Baboou, a kod bijelih čak i nešto niže. Na taj način u konačnici će se dobiti vino s 12 posto alkohola, što je i više no odlično za ovu godinu. Također, tijekom same prerade grožđa obavezno treba rabiti vinobran i to u propisanim količinama za trulo grožđe kao i sredstva za čišćenje masulja odnosno mošta.
U preradi bijelog grožđa valja izbjegavati maceraciju. Prešanje se obavlja odmah nakon muljanja, a mošt se taloži uz dodatak antioksidansa.
U proizvodnji crnih vina, maceraciju skratiti na najmanju moguću mjeru (svega nekoliko dana). Ove je godine potrebno rabiti sve enološke pripravke među koje spadaju hrana za kvasce i selekcionirani kvasci.
Vinima će ove godine trebati i puno pažnje kod čuvanja, pa ih valja češće pretakati.