U Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu danas je započela edukacija za zvanje vinar-vinogradar, za ukupno 25 polaznika s područja Zadarske županije. Stručno osposobljavanje su, u sklopu zajedničkog projekta, organizirali i sufinancirali Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), iz sredstava nizozemske vlade. Ukupna vrijednost projekta je 180.000,00 kuna, od čega Zadarska županija i UNDP sudjeluju svaki sa po 75.000 kuna, a ostatak sredstava namiruje se kroz kotizacije koje uplaćuju sami sudionici u iznosu od 700 kuna.

U Zadarskoj županiji postoji oko 2000 hektara vinograda, sa proizvodnjom oko 500 tona stolnog grožđa i 12000 tona vinskog grožđa. S obzirom da na veličinu posjeda pod vinogradima i činjenicu da na području Zadarske županije od 1990. godine ne postoji program za zvanje vinar-vinogradar javila se potreba za organiziranjem stručnog obrazovanja za razvoj znanja i vještina vinogradara i vinara s područja županije. Kroz ovaj obrazovni program, vinari-vinogradari Zadarske županije pripremiti će se na standarde Europske unije, čime će povećati svoju konkurentnost na tržištu.

„Područje Zadarske županije ima izvrsne uvjete za proizvodnju grožđa i dugu tradiciju u proizvodnji vina" - rekao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije. „Posljednjih petnaestak godina značajno je povećan opseg proizvodnje i kvaliteta vina s ovog područja. Jedna od slijedećih zadaća u okviru ovog sektora je povećanje konkurentnosti zadarskih vina. Bitna pretpostavki da bi se to ostvarilo je svakako konstantna edukacija i prihvaćanje novih tehnologija. Kroz ovu edukaciju polaznici će steći temeljna teoretska i praktična znanja koja bi im trebala biti od pomoći za kvalitetnije i produktivnije obavljanje svojih poslova kako u vinogradu tako i u podrumu. Sve ovo pomoći će vinogradarima i vinarima da se lakše nose s konkurencijom što bi u konačnici trebalo dovesti do još snažnijeg pozicioniranja Zadarske županije kao prepoznatljive vinske regije".

„UNDP nastavlja uspješnu suradnju sa Zadarskom županijom te je ovo treća stručna edukacija koju zajedno provodimo" - izjavila je Marijana Muhić, asistentica na projektu u područnom uredu UNDP-a u Zadru. „Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju poljoprivrednim proizvođačima biti će sve teže nositi se s konkurencijom proizvodnih sustava drugih razvijenih europskih zemalja. Stoga smo odlučili posebnu pažnju posvetiti razvoju znanja poljoprivrednih proizvođača, u ovom slučaju nositelja vinogradarske, odnosno vinarske proizvodnje. Interes za ovom vrstom edukacije je velik, što nam je posebno drago, jer su vinari prepoznali priliku da na vrijeme steknu potrebne preduvjete za nastup na zahtjevnom europskom tržištu."

Stručni predavači koji će voditi ovaj program obrazovanja, polaznicima će prenositi znanja o pripremi zemljišta za podizanje vinograda, sadnji i njezi loznih sadnica, obrade vinograda, berbi plodova te bolestima i zaštiti vinograda. Po završetku nastave, koji se očekuje u travnju, bit će organiziran ispit za sve sudionike obrazovnog programa, temeljem kojeg sudionici dobivaju potvrdu o uspješnom završetku, čime stječu pravo na upis zvanja vinar-vinogradar u radnu knjižicu.

Program je dobio odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a provodi ga Učilište za obrazovanje odraslih Apis iz Velike Gorice. Program se sastoji od 120 sati teoretske i praktične nastave te studijskog posjeta obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u blizini Benkovca.

U sklopu ovog projekta održati će se i edukacija za zvanje voćar, a nastavlja se na prošlogodišnja stručna osposobljavanja u poljoprivredi, također provedena u partnerstvu Zadarske županije i UNDP-a, za 25 uzgajivača koza i ovaca i 25 povrćara.