ZADAR - Jučer je u VIP salonu dvorane na Višnjiku održana degustacija buteljiranih vina Zadarske županije, a sve u sklopu 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina.

Vina su degustirali eminentni zadarski ugostitelji, a na njihovom stolu našlo se trinaest najboljih vina s vinske karte Zadarske županije. Riječ je o vinima Cabernet Sauvignon, Crljenak, Cuvée, Syrah Mladena Anića iz Smilčića, zatim Merlot, Vranac i Cabernet Sauvignon Denisa Rake s otoka Paga, Tomislav i Cabernet Sauvignon Šime Škaulja iz Nadina, Nadinska Rana Željka Vrsaljka također iz Nadina, Trebbiano Toscano Zlatka Kaštelanca iz Polače i Krešimir Krešimira Dražine iz Pristega.

Nekoliko stotina ljudi došlo je jučer u VIP salonu dvorane na Višnjiku kako bi vidjeli i što je važnije probali najbolje s vinske karte Ravnih kotara. Među njima su bili i saborski zastupnici Ivo Grbić, Branko Kutija i Nevenka Marinović, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, dogradonačelnici Zadra Darko Kasap i Dražen Grgurević, zadarski župan Stipe Zrilić te brojni drugi ugledni gosti. Stankovčani su svojom vinskom organizacijom zapalili Zadar pa nije ni čudo što su prvi aktivirali protupožarni alarm na Višnjiku.

- Prije trinaest godina došli smo na spontanu ideju da krenemo u organizaciju ravnokotarskih vinskih manifestacija, a sve s ciljem da se u Ravnim kotarima počnu proizvoditi stolna, kvalitetna i vrhunska vina i da s rušimo priču koja se pedeset godina pričala, a to je da se u Ravnim kotarima ne može proizvoditi vino. Cilj smo ostvarili, ali misija još nije završena, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić i nastavio:

- Danas ovdje imamo trinaest vina od šest vinara. Ako oni ne uspiju, onda će Ravni kotari ponovno postati mjesto gdje se proizvodi samo sirovina. Ako oni uspiju za dvije godine u Zadarskoj županiji imat ćemo dvadeset, a za tri četrdeset, pedeset vinara. Mi te ljude trebamo povezati s našim ugostiteljima, povezati proizvođače i potrošače. Zato smo ovdje i pozvali domaće ugostitelje da degustiraju njihova vina.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

- Poštujem sve što je napravljeno u podizanju vinograda i promociji vina. Drago mi je što je ova manifestacija održana u Zadru i da će nam vinari iz Ravnih kotara pokazati do kojih su rezultata došli u zadnjih deset godina.

Zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je kako Zadarska županija i njeni vinari sudjeluju na sajmu u Virovitici. Zrilić je još dodao kako Zadarska županija ima veliki poljoprivredne površine što predstavlja izniman potencijal za budućnost.

Dodajmo kako degustaciju organiziraju Općina Stankovci, Grad Zadar i Zadarska županija uz suorganizaciju TZ Zadarske županije, TZ Zadar, TZ Benkovac, Gospodarsku komoru Zadar i HZPSS Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Program 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina

Danas se u Stankovcima održava degustacija otvorenih vina. Na degustaciju je prijavljeno čak 114 vina od čega 63 crna i 51 bijelo. Program 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina je sljedeći:

12 - 14 sati - Radio emisija na Hrvatskom radiju Radio Zadar

15 sati - Obilježavanje početka rezidbe vinograda u vinogradu Mladena Dubravice

17 sati - Početak degustacije u Općini Stankovci

19 sati - Proglašenje pobjednika

20 sati - Zabavni program