ZAGREB - Hvarani su na nogama, u svega dva dana prikupili su više od 1000 potpisa na peticiji u kojoj se traži referendumsko izjašnjavanje o prijedlogu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o konsolidaciji poslovanja Sunčanog Hvara. Referendum je sada sasvim izgledan, jer su prema Zakonu trebali skupiti 850 potpisa što je ekvivalent 20 posto biračkog tijela, a već sada imaju gotovo dvostruko više.

Spasonosno rješenje Polančeca izazvalo (po)bunu

No, što je toliko razjarilo otočane da su u samo 48 sati masovno stavili svoje potpise na peticiju? Riječ je prijedlogu ministra Polančeca, kojega je prije gotovo tjedan dana predstavio kao spasonosno rješenje. Naime, prema njegovoj zamisli Hrvatski fond za privatizaciju (koji je, recimo i to, već dvije godine pred gašenjem) trebao bi otkupiti tvrtku kćer koju će osnovati Sunčani Hvar, a tada bi se ta tvrtka trebala prebaciti u vlasništvo grada Hvara kako bi se riješili svi imovinsko-pravni poslovi. Prijedlog spašavanja Sunčanog Hvara od stečaja, Polančec je predstavio na zatvorenom sastanku čelnika te hotelijerske tvrtke, ORCO grupe i predstavnika Grada Hvara.

Prema tom rješenju, atraktivno turističko naselje Sirena te još nekoliko drugih nekretnina ostalo bi u gradskom vlasništvu dok bi se prodajom dionica iz HFP-a našla sredstva za podmirenje financijskih obveza. No, ono što je najbitnije Orco bi praktički postao većinski vlasnik hotela sa 75 posto + 1 dionica čime se eliminira javno privatno partnerstvo koje očito nikad nije niti zaživjelo.

Danas sjednica GV-a Hvara

Sjednica Gradskog vijeća Hvara s jedinom točkom dnevnog reda održat će se danas, a raspravljat će se o ponudi ministra Polančeca kao i o raspisivanju referenduma, jer su ispunjeni svi uvjeti. Kako smo već pisali, gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić već se izjasnio kako će se sve odluke oko Sunčanog Hvara donijeti u dogovoru s građanima.