Agencija za obalni linijski pomorski promet u Splitu izvijestila je da su s brodarima koji održavaju brzobrodske linije s otocima potpisani dodaci ugovorima kojima su im koncesije za obavljanje te djelatnosti, koje istječu s krajem godine, produžene do završetka javnog natječaja raspisanog 20. prosinca 2006.

Javno otvaranje ponuda na natječaj za održavanje 13 brzobrodskih i jedne klasične brodske pruge na rok od šest godina, predviđeno je za 26. veljače ove godine, a i nakon toga trebat će određeno vrijeme za provedbu natječaja, zbog čega je potpisivanje dodataka ugovora bilo potrebno kako bi se osiguralo prometovanje na linijama.

Ravnatelj Agencije kapetan Ivan Franičević anekse ugovora potpisao je s predstavnicima Jadrolinije iz Rijeke, Split Toursa iz Splita, tvrtki G&V Line i Alpex iz Dubrovnika, Miatrade iz Zadra, te tvrtki UTO Kapetan Luka iz Krila Jesenice i Ivante iz šibenika.

Tim je brodarima valjanost petogodišnjih ugovora istekla 31. prosinca 2005., a Vladinom odlukom tada je produžena za još godinu dana.

Novi natječaj za koncesije raspisan je za pet brzobrodskih linija koje povezuju otoke sa Splitom, četiri sa Zadrom, dvije s Rijekom, te po jedna sa Šibenikom i Dubrovnikom. Klasična brodska pruga odnosi se na liniju Rava - Iž - Zadar - Sali - Zaglav - Zadar.

Miatrade će, kao i ostali, nastaviti voziti na postojećim linijama do završetka natječaja.