Nepogrešivo dobar i slastan! – omiljeni je sir mnogih poznavatelja sireva. Gastro.hr, vodeći portal za kulturu prehrane, za njega kaže: „Na prerezu je tvrd, ravnomjerne zlatnožute boje koje je nešto tamnija prema korici. Na nosu tipičan suh, slatkast, ugodan i aromatičan miris ovčjeg sira. Struktura je ujednačena, suha i čvrsta, ali istodobno kremasta. Sir je srednje slanoće koja ubrzo prelazi u slatkoću, nakon što se brzo otopi u ustima.
Dobro je izbalansiran i ugodnog, dugotrajnog okusa.” Uspoređuju ga s talijanskim Pecorino Sardom i španjolskim Manchegom. Pramenko zrije na drvu bar 3 mjeseca, a što je stariji, intenzivnijeg je i bogatijeg okusa. U Paškoj sirani sentimentalno su vezani za sve sireve, pa tako i za Pramenkoa. Naime, proizvodnja tvrdih i polutvrdih sireva zahtjeva posebnu brigu o svakom siru. Oni na policama od kvalitetnog drva zriju do savršenstva mjesecima, svakodnevno se brižno premazuju, paze i maze. Nitko tko je upoznao gospodina Pramenka nije ostao ravnodušan.
Donosimo vam recept za laganu salatu od Pramenka:
3-4 rajčice, 1 srednji krastavac, 30 dag sira Pramenko, 2 manja crvena luka, 6-7 žlica maslinovog ulja, 1 žlica limunovog soka, 1 mala limenka tune u komadićima, 2 tvrdo kuhana jaja, malo soli i malo papra. Dobar tek!
Posjetite i blog Paške sirane.
Upoznajte Pramenka i u nagradnoj igri osvojite poklon paket Paške sirane.