ŠIBENIK – I ove će godine, posljednjeg vikenda u svibnju, Šibenik postati središte mediteranske hrane. Tih će se dana održati drugi međunarodni festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, jedinstvena manifestacija koja promovira mediteransku prehranu, kulturu, tradicije, proizvode i način života, koji su se tijekom stoljeća razvili duž obala Mediterana.
Ovogodišnji festival Taste the Mediterranean održava se u sklopu manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj (svibanj/rujan 2015.), stoga će se u Šibeniku posebno predstaviti francuska gastronomija, proizvodi i vina.
Veći dio festivalskog programa održat će se u ekskluzivnom ambijentu tvrđave Sv. Mihovila koja je proglašena hrvatskom kulturnom atrakcijom 2014. god. A u staroj gradskoj jezgri Šibenika bit će organizirana mediteranska tržnica na kojoj će se moći kupiti proizvodi lokalnih proizvođača, te proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine itd.
Petak, 29. svibnja: ekskluzivni događaj ovogodišnjeg festivala bit će cooking show „Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom”, jedinstvena kulinarska demonstracija chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama, na čarobnoj ljetnoj pozornici tvrđave Sv. Mihovila. Prvi put u Hrvatskoj gostuju 3 svjetska majstora gastronomije: San Degeimbre, Belgija, restoran L air du temps, Eghezee, 2 Michelinove * Lionel Levy, Francuska, restoran Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, 1 Michelinova * Guillaume Sourrieu, Francuska, restoran L Epuisette, Marseille, 1 Michelinova * Bit će to mediteranska noć za pamćenje!
Subota, 30. svibnja: u okviru predstavljanja francuske gastronomije, „zvjezdani” chefovi iz Udruženja kuhara Gourméditerranée pripremit će francusku večeru.
Inovativnu radionicu o kulinarskom dizajnu održat će belgijske dizajnerice Kunty Moureau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin iz agencije „La Bouche”, iz Bruxellesa.
Festival vina, vinske vođene degustacije, te radionice o sljubljivanju hrane i vina, pod vodstvom sommelierke Mire Šemić, upotpunit će program Festivala Okusi Mediteran!
Važno je napomenuti da je Hrvatska, zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis zemalja čija je Mediteranska prehrana priznata kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva, te da je festival Taste the Mediterranean u Šibeniku dugoročni projekt koji ima za cilj:
• očuvati kulturnu baštinu čovječanstva
• pružiti potporu malim proizvođačima kvalitetne hrane i tradicionalnoj poljoprivredi, u korist regionalnog ekonomskog razvoja
• promicati mediteransku kuhinju, uz spajanje današnjih kulinarskih trendova i tehnika s tradicijom
• promicati mediteransku prehranu kao dodato bogatstvo turističke destinacije
• promicati održivi razvoj i zaštitu okoliša
• popularizirati znanstvene aspekte mediteranske prehrane, s naglaskom na zdravu i dobru hranu
• educirati mlađe generacije da cijene lokalnu, sezonsku dobru hranu i zdravu prehranu
Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.
Festival Francuske u Hrvatskoj organiziraju:
Za Hrvatsku: Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj, Grad Zagreb. Glavna izbornica: Alemka Lisinski
Za Francusku: Francuski institut uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, Ministarstvo kulture i komunikacija, Ministarstvo nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti, Ministarstvo za prava žena, Ministarstvo grada, mladih i športa, Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj.
Glavna izbornica: Anne Coutard
Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, običaja i tradicije, od pejzaža do stola, uključujući i usjeve, žetve, ribolov, čuvanje, preradu, pripreme i, posebice, konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa, te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice. No Mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrat vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama. Žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina.”
ŠIBENIK – I ove će godine, posljednjeg vikenda u svibnju, Šibenik postati središte mediteranske hrane. Tih će se dana održati drugi međunarodni festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, jedinstvena manifestacija koja promovira mediteransku prehranu, kulturu, tradicije, proizvode i način života, koji su se tijekom stoljeća razvili duž obala Mediterana.
Ovogodišnji festival Taste the Mediterranean održava se u sklopu manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj (svibanj/rujan 2015.), stoga će se u Šibeniku posebno predstaviti francuska gastronomija, proizvodi i vina.
Veći dio festivalskog programa održat će se u ekskluzivnom ambijentu tvrđave Sv. Mihovila koja je proglašena hrvatskom kulturnom atrakcijom 2014. god. A u staroj gradskoj jezgri Šibenika bit će organizirana mediteranska tržnica na kojoj će se moći kupiti proizvodi lokalnih proizvođača, te proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine itd.
Petak, 29. svibnja: ekskluzivni događaj ovogodišnjeg festivala bit će cooking show „Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom”, jedinstvena kulinarska demonstracija chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama, na čarobnoj ljetnoj pozornici tvrđave Sv. Mihovila. Prvi put u Hrvatskoj gostuju 3 svjetska majstora gastronomije: San Degeimbre, Belgija, restoran L air du temps, Eghezee, 2 Michelinove * Lionel Levy, Francuska, restoran Hotel Dieu/Intercontinental, Marseille, 1 Michelinova * Guillaume Sourrieu, Francuska, restoran L Epuisette, Marseille, 1 Michelinova * Bit će to mediteranska noć za pamćenje!
Subota, 30. svibnja: u okviru predstavljanja francuske gastronomije, „zvjezdani” chefovi iz Udruženja kuhara Gourméditerranée pripremit će francusku večeru.
Inovativnu radionicu o kulinarskom dizajnu održat će belgijske dizajnerice Kunty Moureau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin iz agencije „La Bouche”, iz Bruxellesa.
Festival vina, vinske vođene degustacije, te radionice o sljubljivanju hrane i vina, pod vodstvom sommelierke Mire Šemić, upotpunit će program Festivala Okusi Mediteran!
Važno je napomenuti da je Hrvatska, zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis zemalja čija je Mediteranska prehrana priznata kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva, te da je festival Taste the Mediterranean u Šibeniku dugoročni projekt koji ima za cilj:
• očuvati kulturnu baštinu čovječanstva
• pružiti potporu malim proizvođačima kvalitetne hrane i tradicionalnoj poljoprivredi, u korist regionalnog ekonomskog razvoja
• promicati mediteransku kuhinju, uz spajanje današnjih kulinarskih trendova i tehnika s tradicijom
• promicati mediteransku prehranu kao dodato bogatstvo turističke destinacije
• promicati održivi razvoj i zaštitu okoliša
• popularizirati znanstvene aspekte mediteranske prehrane, s naglaskom na zdravu i dobru hranu
• educirati mlađe generacije da cijene lokalnu, sezonsku dobru hranu i zdravu prehranu
Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.
Festival Francuske u Hrvatskoj organiziraju:
Za Hrvatsku: Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj, Grad Zagreb. Glavna izbornica: Alemka Lisinski
Za Francusku: Francuski institut uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, Ministarstvo kulture i komunikacija, Ministarstvo nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti, Ministarstvo za prava žena, Ministarstvo grada, mladih i športa, Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj.
Glavna izbornica: Anne Coutard
Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, običaja i tradicije, od pejzaža do stola, uključujući i usjeve, žetve, ribolov, čuvanje, preradu, pripreme i, posebice, konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa, te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice. No Mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrat vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama. Žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina.”