Udruga Vlajter-ego Benkovac originalnim plakatom najavila je kako će se i ove godine, u petak 13. kolovoza, održati deseto izdanje tradicionalnog glazbenog festivala Vlajternativa. Festival prošle godine nije održan zbog pandemije, no ove godine se održava unatoč "tektonskim promjenama".

- Ostali smo bez prostorije i kluba udruge, ostali smo bez Doma kulture koji je bio okosnica scene, ostali smo bez kultnog koncertnog prostora iza gradske knjižnice, omeđen Domom i pizzerijom Pape. Sve se obnavlja, ruši, gradi, rekonstruira, a mi čekamo. Dok čekamo moramo nekako preživjeti. Odlučili smo se ove godine oduprijeti neodržavanju koje bi bilo najlakše i čekati neka bolja vremena. Mi čekamo obnovu i revitalizaciju grada, Doma kulture i života. Ovo bi bilo duplo gore čekanje što je nedopustivo. Prošle godine smo se zajebali, ove nećemo i ne smijemo. Neodržavanje i nečinjenje dvije godine zaredom bi za malu udrugu iz malog grada bilo ubitačno, pogubno i kancerogeno s mogućnošću raspada scene i svega što smo stvorili i napravili, poručuju iz Vlajter-ega.

Danas je objavljen i prateći vizual, uz kojega stoji opis: "Slika prikazuje Bukovčana i Kotaranku u poziciji čekanja, dok traje obnova. Za njih ne vrijedi fraza: Nema odmora dok traje obnova. Što da se radi dok sve to traje. Rade na crno, čekaju pare s biroa, beru šparoge, smokve, prave rakiju, beru vinograde za dnevnicu, navečer potroše to u kafani. On se malo nabilda, ide u teretanu, vježba, ali vježba i sviranje gitare. Malo je skeptičan i ne zna što da misli. Ona je postala ravnodušna, autoironična, sarkastična, pojačala je piće i on joj malo ide na živce što ne pije ko prije. Slabić - tako mu se ruga. Onda on popizdi pa ne pričaju par dana. Našli su se u izboru bendova koji savršeno progovaraju umjesto njih", kažu iz udruge. Autori plakata su Dragan Matković Brile i Marko Frković.

Pet bendova koji će ove godine doći u Benkovac su: dno. (modern rock/noise/punk, Zagreb ), Kurve (galopirajući RnR/pank/rokenrol, Zagreb ), Serpentslain (Melodic/Death/Black Metal, Zadar), Bednja (post-black metal/hardcore, Varaždin) i Parnepar (new wave/noise/post punk, Zagreb).

Festival će se održati na igralištu Srednje škole kneza Branimira, a donacija za ulaz je 50 kuna. Prema važećim uputama, provjeravat će se COVID potvrde, a za sve one koji ih nemaju bit će dostupan punkt za brzo testiranje.