U sklopu projekta Ples za sve, kojeg smo već najavljivali i putem kojeg se organiziraju niz besplatnih radionica, nakon radionice Vogue dance na redu je radionica Capoeire.

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korijeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri. Nakon abolicije ropstva, capoeira je u različitim vremenskim periodima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (provođenje vremena ne radeći ništa; točnije, nikakav posao); igra lučkih radnika i uličnih prodavača; tajno oružje plesača sambe; okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva... Iako se kroz povijest mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje glavne karakteristike - uvijek prisutnu mandingu i stav prema svijetu koji je okružuje. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase. 

Margarita Vukoja (monitora Gita) aktivno se bavi capoeirom dugi niz godina, te je trenerica capoeire za djecu i odrasle. Sudjelovala u projektu Tribo moderna - capoeira za toleranciju i nenasilje kroz aktivnosti usmjerene na rizičnu skupinu djece njihove obitelji i lokalnu zajednicu kao trener volonter. Završila je Arhitektonski fakultet u Zagrebu i trenutno živi na relaciji Zagreb - Pakoštane. Usavršava svoje vještine kroz razne radionice, od plesa kao što su samba, salsa i swing, preko borilačkih vještina do međunarodnih radionica sa socijalnim temama i temama komunikacije kroz pokret.

Plesna udruga Nimeta organizator je projekta u sklopu kojeg, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije i Mjesnog odbora Jazine II organizira niz besplatnih radionica.

Info i prijave moguće su na broj telefona 091 604 28 49 (Mirjam) ili [email protected]