Na konferenciji za novinare održanoj jučer na katamaranu „ Jeredam" (Albatros yachting), najavljene su novosti ovogodišnjeg Zrmanja Advantures Festivala, koji se održava posljednji vikend u travnju, točnije od 26.-28. travnja, na rijekama Zrmanji, Krupi i Krnjezi. Konferenciji su prisustvovali u ime grada Obrovca i TZ Obrovac direktor TZ Obrovac Marko Župan, direktor manifestacije Đuro Župan, te Romana Župan kao dio organizacijskog tima festivala.

Festival će tijekom tri dana kroz izvedbu SUP-a, Traila tri rijeke i RR6 (run-raft-6 competitors) sudionicima i publici pokazati svu ljepotu ovog prostora

Župan je pobliže objasnio novosti kod sad već dobro poznatih disciplina festivala. SUP štafeta koja je prošle godine imala svoju premijeru na festivalu ove godine u istoj izvedbi iz Obrovca seli na lokaciju u Muškovcima gdje će se ponovo natjecati timovi s po troje natjecatelja.

Trail Tri Rijeke kao jedna od najmnogobrojnijih trail natjecanja u županiji dobio je i kraću verziju od svega 7 km namijenjenu onima koji žele provesti dan s obitelji u prirodi, odnosno kojima je 14 km originalne staze iz bilo kojeg razloga je previše.

RR-6 kao izvedenica dobro poznate rafting regate po prvi put u našim krajevima odigrat će se kao duatlon. Svaki tim (sastavljen od 6 natjecatelja) svojim raftom forsira (prelazi) rijeku Zrmanju, trči s raftom uz uzbrdicu do 45% nagiba i dužine do 200 m po zahtjevnom krškom terenu do startne linije gdje se ukrcavaju u raft i idu u spust od 2.5 km.

Natjecatelji veslaju na dionici rijeke Zrmanje koja se nalazi u okviru službene kajak/rafting staze na relaciji Grotlo - Muškovci, gdje spust i završava. Vremenski i dužinski znatno kraće od već poznate (tradicionalne) rafting regate, ali znatno intenzivniji i dinamičniji; sastoji se od trčanja i veslanja te su vremenske razlike timova puno manje.

Festivalu kao ni dosad neće nedostajati radionica, kako onih aktivnih tako i predavačke naravi. Za dio radionica biti će zadužen i WWF s kojim festival ima dugogodišnju suradnju te su i prošle godine došli podržati festival.

Osim sportskih aktivnosti , istaknuta je i ovogodišnja tema festivala: u okviru ekonomskog razvoja prostora otvaramo najbolnija društveno ekonomska pitanja u Hrvatskoj, a to je odlazak mladih ljudi koji sve teže pronalaze smisao i razlog ostanka na ovom prostoru. Smatramo da je odgovor u stvaranju uvjeta za njihov ostanak, sa svim relevantnim društveno političkim čimbenicima (lokalnom i regionalnom samoupravom, državnom upravom i znanstvenom zajednicom, radeći sve to na platformi velike povijesne i znanstvene ostavštine ovog prostora). Zbog toga je ovogodišnja poruka ZAFA - Ostani, kod kuće je najljepše.

Ovogodišnji podaci Turističke Zajednice Zadarske županije pokazuju kako je Obrovac imao najveći rast broja noćenja za prošlu godinu u Zadarskoj županiji (sa indeksom rasta od 136, što u brojkama govori da je 2017. godine imao oko 170.000, a 2018 god 260.000 noćenja). Ovime je nadmašio mnoge sredine u Zadarskoj županiji koje imaju puno dulju turističku tradiciju i moćniju infrastrukturu. Ovakvi konkretni rezultati došli su kao plod dugogodišnjeg temeljitog rada, te promicanja i predstavljanja ovog prostora, sa svim svojim potencijalima i mogućnostima, kako u Hrvatskoj tako i u Europi i svijetu.