Zadarska alternativna scena uskoro će biti bogatija za još jedno događanje. Udruga Dijamant, koja se bavi promicanjem civilizacijskih i kulturnih vrijednosti, došla je na ideju organizirati natjecanje mladih gitarista. „U Zadru ima i onih gitarista koji nigdje ne sviraju osim u svoja četiri zida, pa je ovakva manifestacija idealna prilika da se čuje što oni imaju za reći" rekao je Igor Pinter iz udruge Dijamant, koji će na ovoj manifestaciji nastupiti sa svojim bendom Dark ages.

Prvi „Guitar challenge" održat će se 25. i 26. srpnja na Kapetanskom. Uz natjecateljski dio večeri, nekoliko zadarskih bendova održat će koncert i na taj način podržati ovu inicijativu udruge Dijamant.

U petak, 25. Srpnja, u 21 sat, večer otvara mladi zadarski bend Između svjetova, a nakon njih započinje takmičenje gitarista u vlastitoj interpretaciji uz matricu. Poslije kvalifikacijskog dijela, u 23 sata nastupaju bendovi Epilog i Tišina i grudi. Prije, za vrijeme i nakon natjecateljskog dijela, za štimung će biti zadužen Dj Vrach, koji će puštati glazbu s vinila. Istu večer saznat ćemo trojicu najboljih natjecatelja koji nastavljaju takmičenje u finalu, sljedeće večeri.

U subotu, 26. srpnja, u 21 sat počinje druga večer „Guitar challengea" koju otvara mladi bend Propuh iz Preka. Slijedi svirka trojice finalista, koji će skupa nastupiti uz live pratnju Mome Beduina na basu i Njake za bubnjevima. Finaliste čeka težak posao jer će morati svirati naizmjence s ova dva poznata zadarska virtuoza, a samo će jedan natjecatelj odnijeti titulu pobjednika prvog zadarskog „Guitar challengea". Nakon finalnog natjecanja, nastupit će još dva benda, Dark ages i Žuti kišobran.

Pobjedniku će biti uručene simbolične nagrade, kao što je osnovna gitaristička oprema, a ako cijela manifestacija zaživi i sljedećih godina, organizatori se nadaju sponzorima i samim time bogatijim nagradama. Za sad je sve u manirama d.i.y. („uradi sam") organizacije, velikog entuzijazma i ljubavi prema glazbi.

Svi zainteresirani gitaristi, željni svirke i natjecanja na prvom "Guitar challengeu", mogu se prijaviti na mail [email protected] ili na broj mobitela 092/1416384.

Ulaznice se mogu nabaviti na same dane održavanja "Guitar Challengea" na Kapetanskom, po cijeni od 20 kuna za jednu večer i 30 kuna za obje večeri.